Nyamko Sabuni och Cecilia Malmström är heta namn inför partiledarposten. Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT/John Thys/TT

De är L-distriktens favoriter att ta över efter Björklund

Uppdaterad
Publicerad

Efter Jan Björklunds besked om att det är dags för en ny partiledare i Liberalerna spekuleras det på många håll om vem som ska ta över. SVT Nyheter har gjort en rundringning till alla ordförandena i Liberalernas länsförbund, och flera av dem lyfter fram Nyamko Sabuni som en favorit. SVT:s politiske kommentator Mats Knutson erfar att hon vill bli ny partiledare.

Rundringningen till Liberalernas länsförbund gav flera namn, men flest gånger nämndes Nyamko Sabuni, som tidigare innehaft flera ministerposter. Av 18 länsförbund som svarat nämns hon av fem.

– Hon är en etablerad person som når ut till väljarna, säger Per-Åke Fredriksson, ordförande i Gävleborg.

Även i Östergötland och Dalarna lyfts Sabuni fram, medan Blekinge och Gotland nämner henne som en av flera kandidater. Bland annat påpekas hennes tidigare regeringsvana som ett plus.

Nyamko Sabuni var riksdagsledamot mellan 2002 och 2006. Hon har varit Integrationsminister, jämställdhetsminister, och biträdande utbildningsminister. I dag arbetar hon som hållbarhetskonsult.

Nyamko och Persson ställer upp

Nyamko Sabuni vill bli ny partiledare, och även Johan Pehrson, nytillträdd ekonomisk-politisk talesperson och Mats Persson, som på tordagen hoppade av, vill kandidera, enligt Mats Knutson.

Vem har bäst chanser?

– Det beror på hur partiet väljer att bestämma. Nyamko Sabuni är en stridbar politiker som tar mycket plats i debatten, men hon har inte den erfarenhet av riksdagsarbete som Johan Pehrson och Mats Persson har. Det här kan bli en lång process, säger Mats Knutson i Aktuellt.

”Flera spännande namn”

Utöver Sabuni nämns EU-kommissionären Cecilia Malmström två gånger. Per Löfstrand i Jämtland kallar henne ”en given kandidat”, och Mats-Ola Rödén på Gotland lyfter henne tillsammans med Nyamko Sabuni.

Detta trots att Cecilia Malmström i december meddelade att hon kände sig färdig med politiken.

Riksdagsledamoten Gulan Avci och Mats Persson, som nyligen meddelade sin avgång som partiets ekonomisk-politiske talesperson, nämns varsin gång.

Avci tackar nej

I torsdagens Aktuellt meddelar dock Gulan Avci att hon inte kommer att ställa upp som partiledarkandidat.

– Jag tycker att det är smickrande, men säger nej till den rollen. Jag tycker att det är viktigt att vi har en öppen och transparent process. Nyamko Sabuni och Cecilia Malmström är bra personer som jag hyser stor respekt för, säger Avci.

Med i Aktuellt var även Cecilia Wikström, som också vill se en öppen process, men hon är mer svävande på om hon själv skulle kunna tänka sig att bli partiledare.

– Jag har fullt fokus på EU-parlamentsvalet och den rörelsen framför oss. Det är bra att vi har många som verkar villiga att ställa upp, alla som jag ser som potentiella kandidater har nämnts, säger Wikström.

”För tidigt att säga”

Även om flera Liberala länsförbund nämner namn, är de som väljer att inte göra det ännu fler. En klar majoritet vill hålla sina favoriter interna, eller tycker att det är alldeles för tidigt att säga med hänvisning till att processen måste få ha sin gång.

SVT har sökt Länsförbunden i Skåne, Uppsala och Norrbotten utan framgång.

Blekinge: Nyamko Sabuni, Gulan Avci och Mats Persson.

Dalarna: Nämner Nyamko Sabuni, påpekar att det finns fler.

Gotland: Cecilia Malmström och Nyamko Sabuni.

Gävleborg: Nyamko Sabuni.

Jämtland: Cecilia Malmström.

Jönköping: Har ingen kandidat.

Kalmar: Tycker det är för tidigt att säga.

Kronoberg: För tidigt att säga.

Norrbotten: Svarade inte.

Skaraborg: Har ingen kandidat.

Västsverige: Vill inte spekulera.

Skåne: Har inte svarat.

Stockholm: Har ingen kandidat.

Södermanland: Vill hålla det internt.

Uppsala: Har inte svarat.

Värmland: Har inte diskuterat det.

Västerbotten: Vill hålla det internt.

Västernorrland: Har ingen kandidat.

Västmanland: Har ingen kandidat.

Örebro: Vill inte nämna namn. Finns många goda kandidater.

Östergötland: Nyamko Sabuni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.