Liberalerna säger nej till nyetablering av religiösa friskolor – och till slöjförbud i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas landsmöte röstade ned förslaget om ett förbud för alla religiösa friskolor, och till slöjförbud i skolan.

Men debatten innan beslutet var het.

– De religiösa friskolorna har i flera fall brutit mot svenska skolans värdegrund och skolinspektion har varit för flat, sade Kristina Bergman Alme, ombud från Västsverige.

Hon yrkade på ”frihet från religiösa skolor”, det vill säga att även befintliga sådana skolor ska förbjudas. Partistyrelsen ville nöja med sig med ett stopp för nyetablering av religiösa friskolor.

Den linjen vann. De som ville ha ett förbud för alla religiösa friskolor lyckades inte få sitt förslag till slutvoteringen. Där ställdes partistyrelsens förslag mot en mjukare variant om att det ska vara svårare att starta religiösa friskolor och lättare att stänga dem. Partistyrelsen vann med 91 mot 83.

Partistyrelsens argument för att nöja sig med ett nyetableringsstopp är att om även befintliga skolor omfattas så handlar det om retroaktiv lagstiftning. Ett annat är att även religiösa friskolor som följer reglerna och inte har konfessionella inslag i undervisningen också drabbas.

”Ska vara fristad”

– Om de fungerar och inte har några anmärkningar från skolinspektionen måste de få fortsätta, sade Helene Odenljung från partistyrelsen.

Men även ledamöter i partistyrelsen ville stänga religiösa friskolor, som Lotta Edholm, Stockholm. Hon vill att skolan ska vara en plats för frihet och hävdade att barn i dag låses in i skolor där de avskärmas från samhällets värderingar.

Liberala kvinnors ordförande Gulan Avci pekade på att många barn i dag lever i ofrihet under religiöst förtryck i hemmet.

– Skolan ska vara en fristad där dessa barn ska kunna andas fritt, sade hon.

Emot islam?

Många talare var känslosamma. Vissa ansåg att ett förbud handlar om att man är emot islam.

– Är det här ett antimuslimskt förslag? Nej, det här handlar om att försvara de svagaste individerna oavsett om de är kristna, muslimer eller andra, sade Monica Wahlström, ombud från Västerbotten.

Debatten var het särskilt i frågan om slöja ska förbjudas på barn i förskola och lågstadium. Det är partistyrelsen emot.

En talare ansåg att det var dålig politik att ”rycka slöjor” från barn. Robert Hannah partistyrelsen påpekade att eftersom Liberalerna inte vill förbjuda den värsta av alla symboler, nazisternas, då kan man inte heller förbjuda slöja.

– Att bestämma vad föräldrar ska få sätta på sina barn är väldigt långtgående, sade en annan partistyrelseledamot, Per Åke Fredriksson.

En symbol

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström var på samma linje.

– Det viktiga är inte vad flickor har på huvudet, utan vad som finns inne i huvudet, sade hon.

Flera talare ansåg dock att slöja inte är vilket klädesplagg som helst. De menar att slöja är en symbol för kvinnoförtryck.

– Slöja är inte detsamma som mössa eller keps, sade Ulrica Westerlund, från Liberala kvinnor.

Frida Svensson, Skåne, ansåg att slöjor är ett sätt att få flickor redan i unga år att lära sig att underkasta sig män.

– Det är vår förbannade plikt och skyldighet att stå upp för barnen, sade hon.

– Slöjan är inte ett klädesplagg, det är kvinnoförtryck.

Synen på religiösa friskolor debatterades hett redan när Liberalerna antog ett nytt integrationspolitisk program 2016.

Landsmötet sade också nej till förslaget att förbjuda slöja på barn i förskola och lågstadium. Partistyrelsens linje vann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.