Liberalernas gruppledare Christer Nylander. Foto: TT

Liberalerna: Skärp lagstiftningen kring ansvaret för ämbetsmän

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjande om att Skatteverkets generaldirektör agerat hemligt ombud åt sin särbo, fick han igår lämna sitt uppdrag. Efter en rad liknande händelser vill Liberalerna nu skärpa lagstiftningen kring ansvaret för ämbetsmän.

”Det är viktigt att man kan lita på myndigheter och staten. Därför behöver man en tydlig och skärpt lagstiftning. Det har hänt en del saker de senaste månaderna som en del ställer frågor om och då är det viktigt att vi kan se till att människor kan lita på myndigheternas beslut”, säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna.

Många granskningar

Tre riksrevisorer, skatteverkets dåvarande överdirektör och Mona Sahlin. Alla lämnade de sina ämbeten under förra året efter granskningar i media.

Skatteverkets chef i blåsväder

Läs mer: Skatteverkets generaldirektör får lämna myndigheten

Nu vill Liberalerna skärpa lagstiftningen kring ämbetsansvaret.

I dag säger lagen att den som missköter sitt ämbetsuppdrag kan dömas för tjänstefel till böter eller fängelse i upp till två år. Hur de nya reglerna bör vara utformade är Liberalerna inte klara över men de vill se fler utredningar.

Få som fälls

”Det handlar inte bara om anmälningar utan att dessa fall leder till fällande dom. Det är väldigt få som fälls för brister i detta skede”, säger Christer Nylander.

Analys: Inga andra alternativ än att ge generaldirektören sparken

Till SVT Nyheter säger regeringen att de vill avvakta med att kommentera i dagsläget, men säger att man kommer att återkomma i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteverkets chef i blåsväder

Mer i ämnet