Liberalernas partisekreterar Maria Arnholm svar på frågor från pressen efter Liberalernas gruppmöte i riksdagen på onsdagen. Foto: TT

”Liberalerna verkar nästan lite desperata”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas sju timmar långa krismöte efter att ledande L-politiker krävt att Birgitta Ohlsson ska avgå, tyder på en viss desperation inom partiet menar SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein.

Efter det långa mötet meddelade Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm att Ohlsson är kvar i partistyrelsen men att hon valt att lämna Liberalernas riksdagsgruppstyrelse.

”Rätta sig i ledet”

Vad innebär det här?

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

– Det är inte helt lätt att tolka vad de kommit fram till. Arnholm talade om att de sökt en balans mellan att tala med en tydlig tunga, och samtidigt ha högt i tak. Vad den balansen innebär är oklar. Och när hon fick frågan om vad som händer nästan gång Birgitta Ohlsson går emot partiledningen sa hon ”Det blir ingen nästa gång”. Det kan ju tolkas som att hon fått besked om att rätta in sig ledet och inte vara den frifräsare som hon varit hittills, säger SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein.

Har Ohlssons position stärkts eller försvagats?

– Hennes stödtrupper sluter sig nog samman ännu mer nu, och känner sig styrkta i sin övertygelse om att hon ska få prata. De som ogillar henne har möjligen kväst henne, det vet vi inte just nu förrän hon själv har sagt något.

”Lite desperat”

Hur allvarlig är krisen inom Liberalerna?

– Bara den här nervositeten och det långa mötet på över sju timmar talar för att det är allvarligt och kan nästan verka lite desperat faktiskt. Det är ett parti som i vissa mätningar balanserar på fyraprocentsspärren.

– Jan Björklund är kvar som partiledare, han kunde ha avgått efter valet, men han stärkte sin ställning. Men det har inte gått bra för dem och han är inte kvar på grund av att han är populär. Möjligtvis har Birgitta Ohlsson genom sitt agerande motiverat och visat vilket parti L kan bli med henne som partiledare, säger Margit Silberstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Mer i ämnet