På fredag avgörs det vem som blir Liberalernas nya partiledare, Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalernas valberedning nominerar Nyamko Sabuni

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas valberedning nominerar Nyamko Sabuni till nästa partiledare. ”Nyamko Sabuni har de kvalifikationer som krävs för att lyfta och skapa ny kraft inom vårt parti”, skriver valberedning på SVD debatt.

Efter att en stor majoritet av partiets länsförbund uttryckt sitt stöd för Nyamko Sabuni nominerade partiets valberedning på måndagseftermiddagen henne till nästa partiordförande.

– Hon är kompetent, politiskt erfaren men har samtidigt också kunskap av hur näringslivet fungerar, en viktig egenskap för en liberal ledare, säger Olle Schmidt som är ordförande i Liberalernas valberedning i ett pressmeddelande.

”Tacksam för förtroendet”

Sabuni har under de senaste dagarna haft vind i seglen och har nominerats av 18 av partiets 21 länsförbund. Erik Ullenhag stöttas dock av partiets enskilt största förbund, Stockholm.

”Jag är tacksam för det förtroende som majoriteten medlemmar, 18 länsförbund och valberedningen visar mig.”, säger Sabuni i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

”Jag uppskattar samtidigt min motkandidat Johan Pehrsons tydliga ställningstagande för stöd till valberedningens kandidat. Nu ser jag fram emot landsmötet på fredag.”, skriver hon vidare.

Oenig valberedning

Med valberedningens nominering tar nu Nyamko Sabuni ett stort kliv närmare partiledarposten. Beslutet var dock inte enhälligt. Två ledamöter, Monica Brohede Tellström och Joakim Rönnbäck, har gjort en annan bedömning och reserverat sig till förmån för Erik Ullenhag.

Och trots att valberedningen backar Sabuni är striden om partiledarposten på intet sätt avgjord. Erik Ullenhag väljer att stå kvar med sin kandidatur, skriver han på Facebook.

”Vi är många som vill se Liberalerna vara en konstruktiv rörelse i svensk politik. Jag vill bidra till ett parti som är framstegsdrivet och som präglas av humanism. Vi ses på landsmötet!”, skriver han.

Omröstning på fredag

Den slutgiltiga omröstningen om vem som blir Liberalernas nästa partiledare sker alltså på partiets landsmöte på fredag. Då ska förbundens 183 ombud rösta mellan de två återstående kandidaterna.

Av de 183 ombud till mötet krävs 92 för för att uppnå majoritet för en kandidat. Enligt stadgarna är ombuden fria att rösta efter eget huvud.

Björklund kommenterar inte

Liberalernas avgående partiledare Jan Bjöklund avvaktar fredagens omröstning innan han kommenterar sin eventuella efterträdare.

– Han har inte för avsikt att kommentera valberedningens beslut, säger press- och stabschefen Elin Boberg.

Så har länsförbunden röstat

Följande stödjer Sabuni

Dalarna – 5 ombud

Gävleborg – 5 ombud

Gotland – 2 ombud

Jämtland – 2 ombud

Jönköping – 6 ombud

Kalmar – 4 ombud

Kronoberg – 3 ombud

Norrbotten – 4 ombud

Skaraborg – 6 ombud

Skåne – 22 ombud

Södermanland – 4 ombud

Värmland – 6 ombud

Västerbotten – 6 ombud

Västernorrland – 4 ombud

Västsverige – 33 ombud

Östergötland – 7 ombud

Liberala studenter – 1 ombud

Västmanland – 5 ombud

Örebro – 5 ombud

Totalt:  130 ombud

Följande stödjer Ullenhag

Stockholm – 40 ombud

Uppsala – 6 ombud

Liberala kvinnor – 2 ombud

LUF – 2 ombud

Totalt  50 ombud

Har ännu inte lämnat besked:

Blekinge – 3 ombud

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.