En studie med botox pågår just nu på Danderyds sjukhus. Foto: SVT/TT

Lista: Behandlingarna som kan hjälpa mot vestibulit

Uppdaterad
Publicerad

Vestibulit kan ha stor påverkan på livskvaliteten, men det finns hjälp att få. Tillsammans med Nina Bohm Starke, överläkare på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, listar SVT Nyheter några av de behandlingar som kan hjälpa.

Smärtlindring

Xylocain, amitriptylin neurontin är mediciner som brukar användas för smärtlindring. Det räcker dock inte med att bara äta medicin utan smärtstillande måste kombineras med exempelvis sjukgymnastik, avslappningsövningar och terapi.

– Det är svårt att generalisera, man måste individanpassa behandlingen. Ofta behöver man hjälp, det här är svårt att göra själv och man behöver guidning. Det är där vi brister i Sverige, det finns för lite kunskap och för få mottagningar som hjälper de här patienterna, säger Nina Bohm Starke och fortsätter:

– Precis i början kan man använda xylocaingel. En viktig del är att man får lära sig att börja röra vävnaden själv under smärttröskeln. Många är väldigt rädda och har nästan stängt av underkroppen. Man behöver stöd.

Operation

Operationer är en behandling som i många fall har gett ett gott resultat enligt studier. Operation ska dock ses som en sistahandsåtgärd när man prövat andra behandlingar.

– För att få en operation måste man uppfylla vissa kriterier och det är naturligtvis att man har prövat allt annat först. Man måste också ha jobbat med att inte vara spänd. I de här fallen kan operation hjälpa väldigt mycket. Men det här är som sagt det sista man provar.

Botox

Botox är en relativt ny behandling och Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus är i slutfasen av en studie på ämnet. Sedan några år tillbaka har Nina Bohm Starke använt botox vid behandling av vestibulit och hon berättar att många kvinnor upplever att de blir mycket bättre.

– Det här är dock inte någon etablerad behandling ännu men vi hoppas på bra resultat av studien. Det är dock samma här, alla ska inte ha botox. Men de som har ont, är väldigt spända och har svårt att få till de här muskelavslappnande övningarna kan bli hjälpta av botox.

Kombinera behandlingarna

Forskningen går framåt och i dag finns det som sagt hjälp att få mot vestibulit. Nina Bohm Starke förtydligar dock att det inte räcker med att exempelvis ta smärtstillande eller få botox. I stället är det en kombination av behandlingar som får bäst resultat.

– Det går inte att trycka på en knapp och sedan är problemet ur världen utan man måste oftast jobba länge med patienten. Som jag ser det handlar det om rehabilitering. Man måste jobba multidisciplinärt med läkare, sjukgymnaster och psykolog. Då har man bäst chans att klara sig.

Så många lider av vestibulit

  • Det är ingen som vet hur många som faktiskt lider av vestibulit i Sverige. SVT Nyheter har använt sig av 1177 Vårdguidens uppskattning att det drabbar var tionde kvinna mellan 18-25 år.
  • Socialstyrelsen nämner i sin rapport från 2018 en annan studie där antalet vestibulitdrabbade är fler. När kvinnor som deltagit i ett screeningprogram för livmoderhalscancer fick uppge om de lider av långvarig och svår samlagssmärta uppgav 9,3 procent av alla kvinnor att de lider av detta. I åldrarna 20-29 år var det 13 procent som uppgav att de led av svår samlagssmärta. Vestibulit är den vanligaste anledningen till vulva- och samlagssmärta.
  • Sveriges kommuner och landsting räknar med att omkring 50 000 kvinnor lider av vestibulit. Detta enligt en rapport om kvinnors hälsa från 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.