SVT Nyheter har intervjuat 72 tjejer som lider av vestibulit. 50 av dem har blivit rekommenderade receptfri medicin mot svamp när de sökt vård för besvären, trots att sådan medicin kan förvärra symptomen. Foto: Isabell Höjman/TT

Granskning: Stor okunskap om vestibulit inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Ett rakblad i slidan. Salt i ett köttsår. Tiotusen skarpa knivar. Så känns smärtsjukdomen vestibulit, en sjukdom som drabbar tiotusentals unga kvinnor. Ändå är kunskapen om sjukdomen fortfarande låg, och istället för hjälp får kvinnorna mediciner som förvärrar symptomen. Det visar SVT:s granskning.

Vestibulit är en sjukdom som leder till smärtor i vulvan och som drabbar var tionde kvinna mellan 18 och 25 år. Men sjukdomen drabbar även kvinnor i alla åldrar. Mörkertalet är stort. Men trots att sjukdomen är vanlig är okunskapen stor inom vården.

SVT Nyheter har gjort längre och kortare intervjuer med 72 tjejer som lider av vestibulit. 50 av dem har blivit rekommenderade receptfri medicin mot svamp när de sökt vård för besvären orsakade av vestibulit, trots att sån medicin kan göra slemhinnorna skörare, förvärra symptomen och göra vestibuliten svårare att bota.

Experten: Stor okunskap

Symptomen kan misstas för svampinfektion, om vårdpersonen som undersöker inte har tillräcklig erfarenhet av vestibulit.

– Det visar på en stor okunskap inom professionen, säger Nina Bohm Starke. Hon är överläkare och docent på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus och en av Sveriges främsta vestibulitexperter.

Hon reagerar på att så många kvinnor i SVT:s undersökning fått svampmedicin istället för adekvat vård.

– De har inte undersökt patienterna riktigt. För mig är det ett tecken på att man är okunnig inom området, säger Nina Bohm Starke.

Får vänta i åratal på diagnos

SVT Nyheters granskning visar att vården lider av stora brister. Många får vänta i åratal innan de får en diagnos. När de väl lyckats få det, vittnar många om att de ändå inte får någon vård som hjälper.

Nina Bohm Starke skulle kalla situationen för vestibulitpatienter för en vårdskandal.

– Många får ingen vård alls, säger hon.

  • Det är ingen som vet hur många som faktiskt lider av vestibulit i Sverige. SVT Nyheter har använt sig av 1177 Vårdguidens uppskattning att det drabbar var tionde kvinna mellan 18-25 år.
  • Socialstyrelsen nämner i sin rapport från 2018 en annan studie där antalet vestibulitdrabbade är fler. När kvinnor som deltagit i ett screeningprogram för livmoderhalscancer fick uppge om de lider av långvarig och svår samlagssmärta uppgav 9,3 procent av alla kvinnor att de lider av detta. I åldrarna 20-29 år var det 13 procent som uppgav att de led av svår samlagssmärta. Vestibulit är den vanligaste anledningen till vulva- och samlagssmärta.
  • Sveriges kommuner och landsting räknar med att omkring 50 000 kvinnor lider av vestibulit. Detta enligt en rapport om kvinnors hälsa från 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.