Vulvamottagningen som överläkare Christina Rydberg startade vid sjukhuset i Varberg för 20 år sedan kan vara en förklaring till att många fall av vestibulit upptäcks i Halland. Foto: SVT

Hallands sjukhus ledande på att upptäcka vestibulit

Uppdaterad
Publicerad

Halland är en av topplänen när det gäller hur många fall av vestibulit – smärtor i underlivet – som upptäcks. En orsak till det kan vara den vulvamottagning som överläkaren Christina Rydberg startade på Hallands sjukhus i Varberg redan för 20 år sedan. Hör henne berätta om sjukdomen och okunskapen kring den i klippet ovan.

Vestibulit är en smärtsjukdom som gör att vissa nerver i slidöppningen blir överkänsliga och ger en brännande smärta vid beröring.

SVT:s granskning visar att det är stor skillnad mellan länen i hur prioriterad vestibulit är inom vården.

Varberg

I en kartläggning från Socialstyrelsen ligger Halland på plats tre, efter Stockholm och Uppsala, när det gäller att diagnosticera vestibulit efter första vårdkontakten.

Vulvamottagning i Halmstad och Varberg

Christina Rydberg, överläkare vid kvinnokliniken på Hallands sjukhus i Varberg, startade en vulvamottagning redan 1999 och tar emot mellan 60 och 80 patienter per år med vestibulit.

Förra året öppnades också en vulvamottagning på Hallands sjukhus i Halmstad.

– Så ser det verkligen inte ut i alla län. Men jag har hela tiden haft chefer som tyckt att det här är en viktig verksamhet och vi har succesivt kunnat bygga upp team som jobbar med de här smärttillstånden, säger hon.

Så många lider av vestibulit

  • Det är ingen som vet hur många som faktiskt lider av vestibulit i Sverige. SVT Nyheter har använt sig av 1177 Vårdguidens uppskattning att det drabbar var tionde kvinna mellan 18-25 år.
  • Socialstyrelsen nämner i sin rapport från 2018 en annan studie där antalet vestibulitdrabbade är fler. När kvinnor som deltagit i ett screeningprogram för livmoderhalscancer fick uppge om de lider av långvarig och svår samlagssmärta uppgav 9,3 procent av alla kvinnor att de lider av detta. I åldrarna 20-29 år var det 13 procent som uppgav att de led av svår samlagssmärta. Vestibulit är den vanligaste anledningen till vulva- och samlagssmärta.
  • Sveriges kommuner och landsting räknar med att omkring 50 000 kvinnor lider av vestibulit. Detta enligt en rapport om kvinnors hälsa från 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varberg

Mer i ämnet