Allt fler kvinnor diagnostiseras med sjukdomen vestibulit. Det visar en ny kartläggning från Socialstyrelsen. Utredaren Hanna Mühlrad tycker att utredningen är ett bra första steg för att sprida kunskap om sjukdomen. Foto: TT/SVT

Allt fler behandlas för vestibulit

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler får diagnosen vestibulit, enligt en ny kartläggning från Socialstyrelsen. Men mörkertalet tros fortfarande vara stort och det finns stora regionala skillnader i tillgången till vård för patienterna.

Vestibulit är en smärtsjukdom som innebär att man har ont i slemhinnan kring slidöppningen vid beröring, vilket för många kvinnor leder till kraftig smärta vid samlag. Mellan 2006 och 2016 fördubblades antalet vestibulitdiagnoser och vårdtillfällen, enligt en kartläggning från Socialstyrelsen.

– Det är många som lider av detta och vi har tittat på hur vanligt förekommande denna sjukdomen är, säger Hanna Mühlrad, utredare vid Socialstyrelsen.

Stort mörkertal

Kartläggningen visar att mellan 2001 och 2016 vårdades nära 9 000 kvinnor mellan 15 och 44 år för vestibulit inom den specialiserade öppenvården och slutenvården. Men man har också sett att det saknas en enhetlig diagnossättning inom sjukvården. Räknar man med andra diagnoser som används, som samlagssmärta och vaginism, är siffran cirka 54 000. 

Enligt Hanna Mühlrad är antalet drabbade förmodligen ännu högre. Mörkertalet kan bero på att patienter som besöker ungdomsmottagningar, primärvård eller barnmorska inte räknas med i några register.

– Den förekomsten som vi har hittat understiger förekomsten i tidigare studier, vilket gör att vi tror det finns ett stort mörkertal.

Dåligt kunskapsläge

Kunskapen kring vestibulit har länge varit låg, både bland patienter och inom sjukvården. Den bilden bekräftas av kartläggningen.

– Jag möter patienter som farit illa i vården, inte blivit tagna på allvar och fått helt felaktiga råd. Det behövs verkligen en förbättring inom kunskapen på många plan, säger Nina Bohm Starke, överläkare vid Danderyds sjukhus.

Skillnader i landet

Socialstyrelsens kartläggning visar även att vården de drabbade har tillgång till skiljer sig åt över landet. Enbart hälften av landstingen har särskilda vulvamottagningar och hur många som får diagnosen vestibulit skiljer sig kraftigt från region till region.

Socialstyrelsen planerar nu att fortsätta dialogen om vestibulit med landstingen och andra aktörer.

– Det här är ett bra första steg där man synliggör den här patientgruppen. Det tror jag är jätteviktigt, säger Hanna Mühlrad.

Det här är vestibulit

  • Vestibulit är en smärtsjukdom som innebär en brännande smärta i slidöppningen. Smärtan har för många drabbade kvinnor en negativ påverkan på relationer, samliv och livskvalité.
  • Orsakerna till vestibulit är till stora delar okända.
  • De som är drabbade av vestibulit lider ofta även av andra besvär som psykisk ohälsa och återkommande svampinfektioner. Sjukdomen kan även leda till fertilitetsbesvär och komplikationer som svåra bristningar vid förlossning.
  • Vestibulit behandlas med smärtlindring av slemhinnan, rehabilitering av bäckenbottenmuskulaturen som ofta blir spänd hos de drabbade, och psykiatrisk behandling.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.