En studie med botox pågår just nu på Danderyds sjukhus. Foto: SVT/TT

Botox ska lindra vestibulit

Uppdaterad
Publicerad

35.000 kvinnor mellan 20 och 30 år uppskattas ha vestibulit, som ger en brinnande smärta i underlivet. Men många drabbade har svårt att få hjälp, eftersom det saknas kunskap inom vården.

Vestibulit är en överkänslighet i nerverna i underlivet som gör att normal beröring kan orsaka svidande, brännande smärta. Som P3 Nyheter berättat i en serie reportage har många kvinnor svårt att få hjälp, eftersom det saknas kunskap om vestibulit inom vården.

Men på Danderyds sjukhus testar man nu att behandla de som har ont och är spända med botox – ett muskelavslappnande ämne som många förknippar med skönhetsingrepp men som länge använts inom vården.

– En liten mängd botox sprutas in i en muskel som ligger precis innanför slidöppningen. Det får bäckenbotten att slappna av och det är en jätteviktig del av behandlingen, berättar Nina Bohm-Starke, som är överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus. 

Hälften får koksalt

För att kontrollera att behandlingen verkligen hjälper, injiceras hälften av patienterna med botox och hälften får koksalt. Varken den behandlande läkaren eller patienten vet vem som tilldelats vad. När 90 kvinnor testats ska studien utvärderas.

– En del patienter tycker inte att de fått någon effekt alls, medan andra märker av en stor skillnad. Men vi vet ju inte om de fått koksalt eller botox ännu. Det återstår att se, säger Nina Bohm-Starke. 

Förhoppning om ny behandlingsmetod

Om studien lyckas, hoppas Nina Bohm-Starke att metoden ska bli en del av vestibulitpatienternas behandling. Hon hoppas också att kunskapen sprids bland kollegor så att denna grupp drabbade kvinnor blir hjälpta. 

– Vestibulit innebär ett stort lidande och det är jättemånga unga kvinnor som har stora bekymmer. Det påverkar deras vardag, eftersom de inte kan ha sex eller leva som de vill.

Hur har bemötandet inom vården sett ut tidigare för den här gruppen? 

– Det är en hel som inte blivit tagna på allvar. Det finns fortfarande en stor okunskap om vestibulit och då blir det oftast inte ett bra bemötande och omhändertagande, säger Nina Bohm-Starke och fortsätter:

– Det är ett ganska nytt tillstånd. De första rapporterna om vestibulit kom i slutet av 70-talet. Det tog ett tag innan man förstod att det var ett så pass stort problem, men mycket har hänt sedan jag började forska på 90-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer