Foto: SVT

”Ella”: Det bränner något fruktansvärt

Publicerad

Hon kunde varken ha sex eller använda tampong utan att uppleva en brännande smärta i underlivet. Ella, som egentligen heter någonting annat, är en av 35.000 unga kvinnor som lider av vestibulit.

Första gången Ella noterade smärtan i underlivet var när hon fick mens. Hon försökte använda en tampong, men det gjorde för ont. Inte ens den minsta storleken fungerade.

– Det uppstår en brännande smärta när jag ska ha sex eller använda tampong, säger Ella, som blev diagnostiserad med vestibulit efter 1,5 års smärta i underlivet.  

Plötsligt brännande smärta

Ella beskriver en vardag där minsta beröring mot underlivet smärtar. Vissa tider har det varit omöjligt att ha sex.

– Man är rädd att det ska göra ont, även om smärtan inte alltid kommer direkt utan kan uppstå efter en stund. Då måste man avbryta samlaget eftersom det bränner något fruktansvärt, berättar hon. 

Vilken hjälp var du fått när du har sökt vård? 

– Först gick jag till ungdomsmottagningen, men där fick jag bara medicin mot svampinfektion. Dessutom sa de att jag inte skulle ha sex under det kommande halvåret, vilket var hemskt eftersom jag precis hade flyttat ihop med min kille.

Deltar nu i botoxstudie

Först 1,5 år senare kom Ella till vulvamottagningen på Danderyds sjukhus. Där fick hon bekräftat att det är vestibulit hon lider av. Nu deltar hon i en studie, där patienter som har ont och är spända injiceras med botox. Förhoppningen är att behandlingen ska lindra eller till och med ta bort smärtan.

Läs mer: Botox ska lindra vestibulit

– Jag försöker se det som att jag är på bättringsvägen. Jag har fått tillbaka sexlusten, som tidigare försvann. Dessutom kan jag använda tampong utan att känna brännande smärta och det känns bra, berättar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer