Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lidiia Prokhrenko kom till Rättvik från Kiev i mars. Hör henne berätta om rädslan för att utvisas till Ryssland där hon inte bott på 15 år. Foto: Tatiana Kireeva/SVT

Lidiia, 87, skulle utvisas till Ryssland – nu ska Migrationsverket göra en omprövning

Uppdaterad
Publicerad

I mars flydde Lidiia Prokhrenko, 87, från krigsdrabbade Ukraina till Sverige, men skulle utvisas till Ryssland, enligt Migrationsverkets beslut. Nu kräver Migrationsdomstolen att Migrationsverket gör om utredningen.

– Rädslan är kvar. Vi vet inte hur det ska lösa sig. Men nu har vi hoppet, säger Lidiias dotter Zhanna till SVT.

Falu-Kuriren var först att rapportera om utvecklingen i fallet kring 87-åriga Lidiia som Migrationsverket tidigare beslutat utvisa då hon ”inte gjort sannolikt att det finns en hotbild mot henne” i Ryssland.

Hon bor i Rättvik, tillsammans med sin dotter och svärson. Efter att hennes fall har uppmärksammats i media, börjar folk känna igen henne här. När Lidiia är ute och promenerar, går Rättviksbor fram för att hälsa och uttrycka sitt stöd och familjen berättar att många också hör av sig på telefon.

Nyligen beslutade Migrationsdomstolen om återförvisning. Det innebär att Migrationsverket ska nu göra en ny utredning i Lidiias fall. Enligt domstolen beaktades inte aktuell och relevant landinformation avseende förhållanden i Lidiias hemland Ryssland vid bedömningen av hennes skyddsbehov.

– Landinformationen som hade tillfört ärendet var daterad tiden innan invasionen. Den nya utredningen innebär att Migrationsverket kommer att ta ställning till Lidiias ärende utifrån vad jag hoppas kommer att vara aktuell landinformation, säger Lidiias advokat Cemal Özkan till SVT.

Dessutom har Lidiias hälsotillstånd förvärrats under tiden, vilket är nya skäl som Migrationsverket ska ta hänsyn till i den nya utredningen.

– Mamma har blivit mycket värre. De utskrivna läkemedlen hjälper inte, säger Zhanna.

Se Lidiias berättelse i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.