Lightläsk lika onyttig som vanlig läskHur ofta dricker du lightläsk?

Publicerad

Lightläsk ökar risken för övervikt och diabetes lika mycket som vanlig läsk. Det visar en studie i USA som redovisas i tidskriften Circulation.

Forskare från Boston har följt 6.000 mäns och kvinnors läskvanor under fyra års tid. Studien visar att de som drack minst en läsk på 33 cl per dag löpte 50 procents högre risk att drabbas av övervikt och diabetes.

Forskarna konstaterar att sambandet är lika tydligt oavsett om en person druckit lightläsk eller vanlig läsk. Förklaringen kan finnas i livsstils- faktorer.

Lightprodukter har ingen effekt
– Spontant tycker jag det verkar som om det inte har någon större betydelse att gå över till lightprodukter, säger Mats Rudling, professor vid Karolinska institutet och specialist på hjärtkärlsjukdomar till DN.

Forskarnas första slutsats var att personer som dricker läsk generellt har sämre matvanor än de som inte gör det. Men när forskarna kompenserade för faktorer som kaloriintag och ett stillasittande liv såg de fortfarande en tydlig koppling mellan metaboliskt syndrom och lightläsk.

Enligt ny forskning blir man lika tjock av lightläsk som av vanlig läsk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer