Foto: SVT

Linda bytte förtidspension mot jobb

Uppdaterad
Publicerad

Linda Malko lyckades till slut få fast heltidsjobb som barnskötare.

På daghemmet Folkparken i Upplands-Väsby är det full fart. Barnen klänger på Linda medan hon läser för dem, eller målar med dem eller tröstar. Det är svårt att tro att hon för en kort tid sedan satt hemma med aktivitetsersättning – eller som det tidigare hette – förtidspension.

– Usch, dit vill jag aldrig tillbaka, säger hon. Det är inte roligt att gå hemma.

Unga i förtidspension

Om Linda Malko följt strömmen hade hon fortfarande varit förtidspensionär – trots att hon nyss fyllt 30. Linda har inlärningssvårigheter och har gått i särskola. Hon älskar barn och har praktiserat på dagis i flera omgångar men jobb var svårt att få.

EU-projekt

Tills hon kom med i ett EU-projekt, som går ut på att hjälpa förtidspensionerade vidare till jobb eller utbildning. Genom projektet UMiA, fick Linda Malko en egen handledare, som fick henne inse vad hon är bra på, och som hjälpte henne kontakta eventuella arbetsgivare. Till slut fick hon napp, och ett fast heltidsjobb på ett av daghemmen hon tidigare praktiserat på.

– Jag blev så glad när jag fick jobbet att jag började gråta, säger Linda. Att bara få vara med på personalmöte är jättestort. Man känner sig som en människa.

Projektet som hjälpte Linda Malko till jobb har varit framgångsrikt. I vanliga fall är det bara några få procent  unga som lämnar förtidspensioneringen. Men i projektet UMiA, Ungas Mobilisering inför Arbetslivet, har omkring en tredjedel av de medverkande gått vidare till jobb eller utbildning.

Få klienter och samarbete

Hemligheten är bland annat ett nära samarbete mellan arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kommunerna. Och att handledarna, eller coacherna, har färre klienter och mer tid med dem än vad som annars är fallet.

Men om ett halvår upphör UMiA, då är projektpengarna slut.

Linda tycker det är synd att inte fler får den chans hon fått, och som gav henne ett jobb. Allt som behövdes var en puff i rätt riktning.

Hon är trött men nöjd när hon kommer hem på kvällarna och vill inte byta tillbaka till sitt gamla liv.

– Här blir jag kvar. Tills jag är 65 år. Om inte mer! säger Linda och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga i förtidspension

Mer i ämnet