Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan inte vara tyst och passiv” säger Linda Staaf, polismästare på Noa, i TV4:s Nyhetsmorgon. Foto: TV4/TT

Linda Staaf: ”Den här historien måste tas tillbaka till fakta”

Uppdaterad
Publicerad

En anmälan gjord av polisens säkerhetschef står i centrum för den härva som skakar Sveriges polisledning. Nu framkommer nya detaljer om vad som fick säkerhetschefen att misstänka Mats Löfving för brott mot Linda Staaf.

De senaste åren har Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, anmälts två gånger för brott mot underrättelsechefen Linda Staaf. I båda fallen har anmälningar lagts ner och Staaf har sagt att hon inte anser sig ha blivit utsatt för brott.

– Den här historien måste tas tillbaka till fakta, säger Linda Staaf i Nyhetsmorgon i TV4.

Kritiken mot polisledningen

I den anmälan som polisens säkerhetschef Ari Stenman gjorde i slutet av förra året framgår det dock att han såg annorlunda på uppgifterna som Linda Staaf berättat för honom.  

“Jag berättade för Linda att det är allvarlig information hon framfört och att sådant inte bara kan ignoreras”, skriver han i anmälan.  

Av de nu offentliggjorda delarna av anmälan framgår att Staaf uttryckligen beskriver det som att hon ”haft en relation med Mats Löfving /.../ som dock aldrig blivit ett öppet förhållande”, och polischefernas relation har nu blivit en viktig fråga i den förundersökning om grovt tjänstefel som inleddes på måndagen. Exakt när relationen ska ha inletts framgår inte av anmälan.

”Varit mycket jobbigt”

I flera stycken beskriver sedan säkerhetschefen det Staaf har berättat om Löfvings agerande. Detaljerna är maskade men det framgår att det handlar om en flerårig tidsperiod och att det under en del av denna tid enligt Staaf ”varit mycket jobbigt”.

I Nyhetsmorgon uttrycker Staaf hur hon fått försvara sig och sina meriter trots att det inte är hon som ansvarat för att anställa henne. Hon uttrycker även att när anklagelserna mot Löfving uppdagats i media så har kritikstormen, i framför allt sociala medier, istället riktats mot henne personligen. 

– Det var jag som var utsatt. Jag sökte stöd och nu är det jag som ifrågasätts, nedvärderas och kränks av personer som inte tagit del av vad det handlar om, säger Linda Staaf. Om jag som hög polischef och kvinna låter det här ske, vad sänder jag då för signaler till andra utsatta kvinnor? säger Staaf.

På måndagseftermiddagen stod det klart att Mats Löfving omplaceras.

SVT Nyheter har under flera dagar sökt Linda Staaf utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet