Foto: SVT

Linde kräver klarhet om NSA-samarbete

Publicerad

Efter avslöjandet om FRA:s nära samarbete med USA angående uppgifter om ryska ledare så kommer Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde i utrikesutskottet i dag begära att riksdagen kallar till sig utrikesminister Carl Bildt.

– Jag tycker det är viktigt att regeringen kommer till riksdagen och lägger korten på bordet, vad är det för samarbete man har? Dels med USA och den amerikanska säkerhetstjänsten men också viktigt att säga hur omfattande är den här övervakningen mot Ryssland. Det tycker jag är rimligt att vi som är folkvalda får information om, sade Hans Linde i SVT:s Gomorron Sverige.

”Vore fel om FRA inte hade uppsikt”

Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet, säger att han inte alls är förvånad över uppgifterna i dag.

– Vi har en politisk utveckling i Ryssland som är mycket illavarslande och som kombineras med en snabb och stark militär upprustning. Enligt mitt sätt att se det så vore det fel om FRA inte hade uppsikt över detta, säger Allan Widman.

Hans Linde håller med om att en viss övervakning av Ryssland är naturligt.

– Det ligger också i det mandat man har gett genom lagstiftningen. Men frågan är såklart hur omfattande övervakningen är. Ligger det hela inom lagstiftningens ramar? Det vet vi inte i dag.

”Provocerande”

– Sedan är det den andra delen, som jag tycker är den riktigt problematiska delen, när man enligt uppgifterna för vidare information direkt in till den amerikanska säkerhetstjänsten.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är provocerande om vi skulle haft ett så pass omfattande samarbete med den amerikanska säkerhetstjänsten.

Allan Widman understryker att all underrättelseverksamhet i Sverige bara får ske på uppdrag av svenska uppdragsgivare.

Det hade varit fel av FRA att utföra detta om USA hade beställt information?

– USA kan inte enligt svensk lag göra några som helst beställningar mot svenska myndigheter.

– Det är ju just det som är oklart, vems intressen är det som har styrt den här verksamheten om uppgifterna stämmer. Det är därför man måste lägga korten på bordet, säger Hans Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet