Foto: Boris Grdanoski/TT

Linde (S) om Macrons kärnvapenförslag: Målet en värld utan kärnvapen

Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron har öppnat för att franska kärnvapen inte enbart skulle kunna skydda Frankrike, utan också andra delar av Europa. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) menar å sin sida att den svenska regeringens mål är en värld utan kärnvapen.

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar nu det förslag som Frankrikes president Emmanuel Macron kom med i ett tal på fredagen om att franska kärnvapen bör få en utökad roll i Europa.

I ett mejl till SVT Nyheter uttrycker Linde att hon vill ha en fortsatt dialog med Frankrike, men skriver också att kärnvapen inte ingår i regeringens framtidsvisioner.

”Vårt mål är en värld utan kärnvapen. Vi ser fram emot mer information kring det franska förslaget”, skriver hon.

”Bör inte ses som ett alternativ”

Utrikesministern fortsätter med att påpeka att Sverige jobbar tillsammans med 15 andra stater för kärnvapennedrustning, något som ska diskuteras den 25 februari i Berlin, tillsammans med Frankrike och andra kärnvapenstater.

”Vi delar oron över den försvagade multilateralismen och rustningskontrollen, som har varit av stor vikt för europeisk och global säkerhet. Det är viktigt att hitta vägar framåt för att efterleva befintliga åtaganden, för nya förhandlingar och avtal. Vi delar bilden att Europa bör ta större ansvar för sin egen säkerhet. Det bör inte ses som ett alternativ till en stark transatlantisk länk, utan som ett komplement”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Inrikes
Mer Nyheter