Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann Linde (S) efter SVT:s granskning: ”Jag är väldigt stolt över att vi lyckades rädda 450 jobb”. Foto: SVT

Linde (S): ”Stolt över att vi räddade alla dessa jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Ann Linde (S) menar att regeringen gjorde rätt när man arbetade för att USA skulle mildra sanktionerna mot den ryske oligarken Oleg Deripaska.

– Det fanns inga sanktionsbeslut som vi var tvungna att följa. Vi följer alltid sanktionsbeslut. Jag är mycket stolt över att vi räddade alla dessa jobb i Sundsvall, säger hon till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att Sveriges regering genomförde en kampanj gentemot USA mellan åren 2018 och 2019 för att lindra effekterna av amerikanernas sanktioner mot Oleg Deripaska.

Detta då dessa riskerade att drabba aluminiumkoncernen EN+ där han är största ägare och som bland annat äger fabriken Kubal i Sundsvall.

Enligt Ann Linde fanns det då inget som hindrade Sverige att gripa in för att rädda 450 jobb i en för landet ”viktig industri”.

– Självklart följer vi alla sanktionsbeslut väldigt noga. Det här var ett amerikanskt beslut om en enskild medborgare och det har inte varit några sanktionsbeslut vid den tidpunkten från EU eller FN som vi följer, säger Ann Linde.

– Ändra fram till i år har vi uppmuntrat handel med Ryssland. Sverige, liksom många andra europeiska länder, såg att de här sanktionerna mot oligarken fick oförutsedda ekonomiska konsekvenser för våra länder som man inte avsett. Självklart måste vi påtala det för de amerikanska myndigheterna.

Anklagats för kriminalitet

Oleg Deripaska har tidigare varit föremål för flera brottsanklagelser, bland annat utpressning och mutbrott. Han har även pekats ut för att ha kopplingar till organiserad brottslighet.

Men det är inte regeringens uppgift att hålla koll på vad enskilda företagare ägnar sig åt, enligt Ann Linde.

– Det är naturligtvis så att rättsvårdande myndigheter får se till att människor som äger företag och så vidare i Sverige följer de lagar som finns. Det förutsätter jag att de gör.

– Om den här oligarken är uppe på sanktionslistan, jag tror faktiskt att han är det, då följer vi givetvis alla sanktionsbeslut som vi fattar i EU.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Granskningen i korthet: Så bedrevs den svenska kampanjen – för att mildra sanktionerna mot oligarkerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.