EN+ styrelseordförande, den brittiska lorden Gregory Barker, betalade över sex miljoner till en amerikansk lobbyfirma för att bland annat få Sveriges regering att hjälpa Oleg Deripaska och hans bolag. Foto: Erik Mårtensson/TT,Eddie Mulholland/REX

Anlitade PR-byrå för miljoner – för att påverka Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Aluminiumkoncernen EN+, som har ”Sundsvallsoligarken” Oleg Deripaska som största ägare, gav våren 2018 en amerikansk PR-byrå uppdrag att bland annat påverka Sverige för att rädda oligarkens bolag från USA:s sanktioner.

SVT har visat hur Sveriges regering och ministrarna Ann Linde och Mikael Damberg under 2018 och 2019 genomförde en kampanj för att få USA:s regering att mildra sanktionerna mot Oleg Deripaska och aluminiumkoncernen som äger fabriken Kubal i Sundsvall.

Lobbyföretag som på uppdrag av utländska aktörer utför arbete för att påverka amerikansk politik måste dokumentera och registrera verksamheten.

Dokument från USA:s justitiedepartement visar att Deripaskas och aluminiumkoncernens EN+ styrelseordförande, den brittiska lorden i överhuset, Gregory Barker of Battle, betalade den välrenommerade lobbyfirman Mercury Public Affairs i New York över sex miljoner kronor.

Uppmaning till Sveriges USA-ambassadör

Pengarna betalades under 2018 för att bland annat få Sveriges regering att hjälpa Oleg Deripaska och hans bolag. Dokumenten visar en detaljerad färdplan och till exempel färdigskrivna brev adresserade till olika politiker med bland annat Sveriges ambassad i USA som avsändare.

I PR-planen står att man bland annat uppmanar Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter att skicka brevet till USA:s utrikes- och finansdepartement och kontakta andra ”tjänstemän som man har en särskild god arbetsrelation till”.

I brevet finns formuleringar om hur sanktionerna ”allvarligt kommer skada Sveriges ekonomi” och jobben kopplade till fabriken Kubal i Sundsvall.

SVT har sökt Karin Olofsdotter utan resultat.

Blev rikligt belönad av Deripaska

I EN+ årsredovisning för 2019 skriver styrelseordförande Lord Barker om insatsen för att rädda Deripaskas bolag från sanktioner.

Han skriver om hur bolaget utnyttjade ”alla lagliga möjligheter” för att försvara det långsiktiga värdet på aktieägarnas tillgångar. Han lyfter också fram att han och kollegorna under flera månader genomförde en ”komplex och slutligen framgångsrik process” för att få USA:s sanktionsmyndighet att avlägsna koncernen från sanktionslistan.

Lord Gregory Barker blev rikligt belönad av Oleg Deripaska och de övriga aktieägarna för sitt arbete.

År 2019 var hans totala ersättningar för ordförandeskapet närmare motsvarande 80 miljoner kronor. Barker avgick som ordförande i början av mars i år efter att Rysslands invasion av Ukraina lett till omfattande kritik i Storbritannien mot hans roll i EN+.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.