Deripaska (höger längst fram i bild) har kallats Putins ”favoritindustrialist” – och är en av få oligarker som Putin vänder sig till regelbundet. Arkivbild från 2017. Foto: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA/TT

Här är den kontroversielle oligarken Oleg Deripaska

Uppdaterad
Publicerad

En framgångsrik rysk entreprenör med starkt intresse för balett? Eller en oligark som enligt USA:s justitiedepartement har kopplingar till organiserad brottslighet och som tvättat Putins pengar?

Oleg Deripaska är fysikstudenten med toppbetyg från Moskva som snabbt insåg att det gick att tjäna pengar efter Sovjetunionens fall. När Boris Jelstin på uppmaning från väst sålde ut ryska naturtillgångar köpte Deripaska upp aluminiumsmältverk under 90-talet. Han grundade Rusal – det som senare blev världens största aluminiumproducent och som blev ägare av fabriken Kubal i Sundsvall. Han grundade även investmentjätten Basic Element som i dag äger allt från ryska vattenkraftverk till flygplatser.

Kallats Putins ”favoritindustrialist”

Deripaska har länge varit nära knuten till makten i Kreml. Han var gift med dottern till Boris Jeltsins nära rådgivare Valenin Yumashev som i sin tur är gift med en av Jeltsins döttrar. Deripaskas relation till Jeltsins efterträdare är också stark. Deripaska har kallats Putins ”favoritindustrialist” och han är en av få oligarker som Putin vänder sig till regelbundet.

Vid tidpunkten av invasionen i Ukraina värderades hans förmögenhet, enligt tidskriften Forbes, till cirka 26 miljarder kronor.

Själv framhåller gärna Deripaska sitt stora intresse för balett och ridning. Han sitter till exempel i den legendariska Bolsjojteaterns styrelse och han äger flera hästar vid sitt hem nära Moskva.

Flera anklagelser – nekar

Men det finns även en annan bild. Journalistnätverket OCCRP avslöjade 2018 att bland annat Deripaska köpt pass i EU-landet Cypern. I sanktionsdokument från USA:s justitiedepartement beskrivs att Deripaska utretts för penningtvätt, han har anklagats för mutor, utpressning, mord och kopplingar till organiserad brottslighet. Enligt flera experter är han också en av dem som förvaltar Putins privata förmögenhet.

Deripaska har också anklagats för medverkan i Rysslands inblandning i USA-valet 2016. En talesperson för Deripaska har sagt att alla uppgifterna är ”smutsiga lögner”. SVT har sökt honom utan resultat.

Oleg Deripaska, vars halvmiljardsbostad i Belgravia i London nyligen ockuperades av demonstranter, har varit på Storbritanniens sanktionslistor sedan 10 mars i år. Enligt Deripaska är det inte han utan familjemedlemmar som äger Londonfastigheten. Huset ägs på pappret av ett bolag på Brittiska Jungfruöarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.