Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Ann Linde (S) om säkerhetsläget och det viktigaste fokuset för samtalen med andra EU-länder. Foto: SVT/Anatoli Stepanov/TT

Linde: Sverige bestämmer över vår säkerhet – inte Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Läget är allvarligare än vad det har varit på många, många år.

Så beskriver utrikesminister Ann Linde (S) säkerhetssituationen efter den militära upptrappningen vid Ukraina.

– Det beror på Rysslands agerande där det finns risk för militär aktivitet i vårt närområde. Man utmanar den europeiska säkerhetsordningen som är så viktig för Sveriges säkerhet, säger hon i Morgonstudion.

Det spända säkerhetsläget mellan Ryssland och väst har varit högt upp på den internationella dagordningen under veckan. I dag hålls ett möte mellan medlemsländerna i OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, i Wien samt ett möte mellan EU:s utrikes- och försvarsministrar.

Utrikesminister Ann Linde (S), som nu är på väg till mötet, beskriver säkerhetssituationen som allvarligare än på mycket länge.

– Vi ska diskutera läget och EU:s försvars och säkerhetspolitik. Det är väldigt viktigt att vi är enade, säger hon i Morgonstudion.

Ryska krav på Nato

Bakgrunden är den ryska militära upptrappningen vid Ukrainas gräns. Moskva har ställt krav på USA och Nato som bland annat går ut på att flera länder, däribland Sverige, inte ska ansluta sig till försvarsalliansen.

I måndags hölls ett bilateralt möte mellan amerikanska och ryska representanter i Genève och i går hölls överläggningar mellan försvarsalliansen Nato och Ryssland i Bryssel.

”Inte aktuellt nu”

Ann Linde menar att Sverige inte ska gör några hastiga förändringar i den säkerhetspolitiska linjen och att den militära alliansfriheten har tjänat oss väl. Samtidigt betonar hon vikten av att det är Sverige som bestämmer över vad som är säkerhetspolitiskt bäst för oss.

– Det gör vi det gör inte Ryssland, säger hon.

Kan det bli aktuellt med ett medlemskap i Nato?

– Det är inte aktuellt nu men det viktiga är att vi bestämmer det själva. Den militära alliansfriheten tjänar oss väldigt väl. Vi samarbetar väldigt nära med Finland, jag pratar med den finska utrikesministern i princip varje vecka och vi förbereder sådana här möten gemensamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet