Linde: TTIP-förhandlingarna har inte havererat

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal (TTIP) mellan EU och USA har inte havererat, anser EU- och handelsministern Ann Linde (S).

– Det finns inget nytt i förhandlingarna som motiverar ett sådant uttalande, säger hon till TT.

I söndags sade hennes socialdemokratiska partikollega i Tyskland, vice förbundskansler och ekonomimister Sigmar Gabriel att förhandlingarna i praktiken har misslyckats.

– Förhandlingarna med USA har i praktiken havererat, eftersom vi som européer naturligtvis inte kan underkasta oss de amerikanska kraven, sade Gabriel.

Förstår frustrationen

Men Ann Linde håller inte alls med.

– Nej, det gör jag inte. Det uttalandet bygger inte på någon ny substans i förhandlingarna. Så sent som i somras tog man fram tio nya kapitel, och man har nu snart gått igenom alla 30 kapitel. Men sen är det alltid så med förhandlingar att allt är klart först när allt är klart, säger hon.

– Däremot förstår jag frustrationen som finns på grund av de politiska problem vi sett med både Donald Trump och Hillary Clinton som varit negativa. Det finns också starka strömningar både i Tyskland och i Frankrike mot frihandel.

Inte klart i år

Enligt Linde blir det svårt att uppfylla president Obamas tidtabell att ett avtal skulle vara klart under 2016.

– Det blir otroligt svårt att hinna med innan Obama slutar. Handelsförhandlingar tar tid, det är inget sprinterlopp utan ett maratonlopp, men de har inte havererat, säger Ann Linde.

Hon är medveten om att det finns starka protektionistiska strömningar på båda sidan Atlanten och att protesterna är starka mot frihandelsavtalet.

– Det blir lätt fokus och protester mot enskildheter men det viktiga för oss politiker är att förklara vikten av helheten och betydelsen av ett frihandelsavtal, säger Ann Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.