Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Vlada Cakic/SVT

Linde svarar efter kritiserad intervju om coronastrategin

Uppdaterad
Publicerad
Utrikesminister Ann Linde (S) har fått hård kritik efter en intervju med tyska Deutsche Welle om den svenska coronastrategin.
”Illa underbyggda påståenden”, anser exempelvis Moderaternas partieledare Ulf Kristersson i en kommentar på Facebook.
Nu svarar Ann Linde på kritiken.
– Man kan alltid ha synpunkter på hur man uttrycker sig, men vad som var viktigt för mig var att försöka förklara hur situationen ser ut i Sverige, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt Linde förekommer missförstånd om läget i Sverige.

– Man har trott att vi har fått en ökad smittspridning därför att vi har en ökad satsning på testning.

Det var i förra veckan som Ann Linde (S) intervjuades i tyska Deutsche Welles program “Conflict zone”. Där pressades utrikesministern på frågor om Sveriges coronastrategi, de höga dödstalen och om Sverige har missbedömt strategin under pandemin. 

Svenska strategin

Linde fick bland annat en fråga i intervjun om hur Sverige kan försvara att den svenska strategin fungerar. Ann Linde säger bland annat att Sverige har lyckats platta ut kurvan. Men i sin senaste rapport skriver European Center for Disease Control (ECDC) att Sverige och Polen ännu inte nått toppen av pandemin.

Nu svarar Ann Linde.

– De visar att smittspridningen går upp för att vi har testat massivt men det är tvärtom att det går ner när det är antalet döda, när det gäller folk på sjukvårdsplatser och folk på IVA. De sa i intervjun att vi inte hade peakat men vi peakade för flera veckor sedan och nu är det på väg ner, säger Ann Linde.

Ann Linde fick även en fråga om den svenska strategin snarare har gynnat de yngre då äldre personer är överrepresenterade bland dödstalen.

Påstod att alla fick testa sig

Ann Linde fick även kritik för att ha haft faktafel i vissa frågor. Till exempel svarar hon på en fråga i intervjun att alla i Sverige får testa sig även om de inte har symptom. Linde svarar i efterhand att hon syftade på Region Stockholm men att det inte framgick i intervjun. 

-Där kan jag också ta till mig kritiken, eftersom man hörde när jag sa att “alla får testa sig”, säger Ann Linde till TT.

Möter kritik

”Arroganta och självtillräckliga svar på omvärldens rimliga frågor om de höga svenska dödstalen. Illa underbyggda påståenden om vad som orsakat smittspridning och dödsfall på landets äldreboenden”, skrev Ulf Kristersson på Facebook.

– Om man framhärdar tydligt och aggressivt att Sverige inte tänker på människors bästa, då reagerar jag hårt, möjligen lite för hårt, men jag tycker att man måste se på hela situationen, säger Ann Linde.

Hon förklarar också att hon reagerade starkt på att hon ställdes inför påståenden i intervjun som inte stämde.

– Till exempel att vi har en starkt ökad smittspridning i landet. Det har ju Tegnell sagt att det kan uppfattas så utomlands, i och med att vi ökar testningen. Det kan upplevas som om det är ökad smittning fast det handlar om ökad testning.

Sverigedemokraterna KU-anmäler

Efter den hårt kritiserad intervju i tysk tv i förra veckan har Ann Linde nu anmälts av Sverigedemokraterna till riksdagens konstitutionsutskott. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Vi vill att man ska granska den här intervjun därför att det finns ett krav på en minister att de ska säga det som är sant, och man ska inte säga det som inte är sant. Här är vårt intryck att Ann Linde faktiskt har skarvat en del på sanningen i sin intervju, säger Sverigedemokraternas vice partieldare Henrik Vinge till SR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer