”Om jag drabbas av en influensa så brukar jag bli dålig och få läggas in med syrgas i några dagar” – spela klippet för att höra Linus Ottosson berätta om oron. Foto: SVT

Linus tillhör riskgrupp för covid-19 – blev sjukskriven av oron över smitta på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Oron över att smittas av det nya coronaviruset ledde till att 26-åriga Linus Ottosson blev sjukskriven. Han är en av alla de personer som tillhör en riskgrupp och inte har rätt till ersättning för att kunna stanna hemma och undvika smittan. Men snart kan det förändras.

Linus Ottosson har högt blodtryck, medfödda missbildningar på ryggkotor och ett flertal andra sjukdomar. Han njurtransplanterades 2010 och äter immunhämmande läkemedel. En läkare har slagit fast att han ”ligger i riskzonen under pandemin”. 

I nuläget finns ingen ersättning för personer som tillhör en riskgrupp för covid-19 men är friska nog att arbeta. Och arbetet som sjuksköterska på en BUP-mottagning i Växjö kan Linus Ottosson inte utföra hemifrån.

Coronapandemin

”Jag grät helt hejdlöst”

Till en början fick han ett eget rum på jobbet och rådet att undvika personalmatsalen. Men snart började oron för att bli smittad påverka honom allt mer. 

– Jag började bli stressad, började få panikattacker och sådant på jobbet. Även på väg till och från jobbet, jag grät helt hejdlöst, berättar han. 

I början av april blev Linus Ottosson sjukskriven på grund av stress och ångest. Sedan dess har han hållit sig hemma och isolerad. 

Regeringen arbetar med att ta fram ett förslag som gör det möjligt för den som tillhör vissa riskgrupper att få ekonomiskt stöd för att stanna hemma. Men när det kommer att presenteras är ännu inte klart.

“Ambitionen är att gå fram med ett förslag så snart som möjligt”, skriver socialminister Lena Hallengrens pressekreterare i ett mejl till SVT.

I behov av en politisk lösning

Linus Ottosons arbetsgivare Region Kronoberg vill inte kommentera hans enskilda fall, men säger att de är i behov av en politisk lösning. 

– Vi inväntar råd från myndigheter hur vi ska hantera riskgrupperna. Det är en jätteprioriterad fråga från vår sida. Hela organisationen är i behov av det, både chefer och anställda, så att vi kan hantera det på ett likvärdigt sätt, säger Pontus Juhlin, HR-direktör Region Kronoberg. 

Linus Ottosson tycker att staten borde gå in och ta kostnaden för personer i riskgrupper som inte kan jobba hemifrån.

– Jag tycker att det borde varit bland det första man tänkte på egentligen, det borde skett för en månad sedan minst. Det är bråttom tycker jag, och jag tror det är många som håller med mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet