Lista: Se tidigare förslag för att unga ska få bostad

Uppdaterad
Publicerad

Svårigheten för unga att komma in på bostadsmarknaden har diskuterats länge, och genom åren har förslag för att förbättra situationen kommit och gått. Men problemet förblir olöst.

– Det handlar i grund och botten om att det är en bostadsbrist, och den löser man inte genom de här mindre satsningarna, säger Martin Grander, biträdande lektor i urbana studier på Malmö universitet.

Många unga har svårt att komma in på bostadsmarknaden, med höga insatser och långa hyresköer. Därför presenterades en utredning under måndagen som ska sänka trösklarna för unga.

Men att bara titta på gruppen unga tycker Martin Grander är trubbigt.

– Det är en väldigt heterogen grupp, en del har god ekonomi och kan få hjälp av föräldrar till exempel. Man kanske istället ska se till betalningssvaga grupper, och sedan på ungdomar inom den gruppen.

Problem och lösningar senaste decennierna

Under senare år har en rad förslag presenterats, allt från att möjliggöra byggandet av fler hyresrätter till att staten ska gå in som garant för ungas lån.

– De statliga satsningarna är lätträknade, och man ser fler lokala initiativ från kommuner och bostadsbolag, säger Martin Grander. 

Varför har inget funkat?

– Det krävs stora förändringar istället för den här typen av ”plåster på såren-lösningarna”. Men man måste i så fall ändra finansieringssystemet totalt.

Se tre tidigare försök att lösa bostadsbristen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.