Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Hansen listar tre sätt att träna hjärnan. Foto: SVT/Din hjärna

Lista: Tre sätt att hålla hjärnan i form

Uppdaterad
Publicerad

Många ägnar sig åt “hjärngympa” – olika sätt att öva minnet och hålla psyket skarpt. Bland de vanligaste metoderna är korsord och sudoku. Men i SVT:s program Din hjärna säger psykiatrikern Anders Hansen att det finns mer effektiva sätt att träna hjärnan på.

– För att kalla det hjärnträning ska man öva på en sak och samtidigt bli bra på något annat, säger Anders Hansen.  

Ett antal forskare har undersökt huruvida hjärnträning faktiskt fungerar och hur bra korsord, sudoku och hjärnträningsappar är för ändamålet.  

– Korsord gör att man blir bra på korsord, men man blir i bästa fall marginellt bättre på något annat. Samma sak gäller appar och spel – du blir bra på just det, men inget annat. De har alltså små eller inga så kallade spridningseffekter, säger Anders Hansen i Din hjärna.  

Detta kan du göra istället 

En aktivitet som forskning visat ger tydliga spridningseffekter är exempelvis att lära sig ett nytt språk. Hjärnan verkar växa hos dem som kan ett till språk, och speciellt de som lär sig det tidigt i livet.  

Om man hela tiden använder två språk måste man i varje läge välja det ena språket och blockera det andra. Det gör att man blir bättre på att fokusera på en sak och blockera allt annat. Man blir bättre på att bortse från distraktioner. 

Se fler sätt att träna hjärnan på i klippet ovan. 

Din hjärna på SVT Play, eller tisdagar klockan 20:00 i SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.