Åldersgränsen för avgiftsfri tandvård till unga höjs succesivt till 23 år i budgeten för 2017. Foto: TT

Lite bättre för vissa, lite sämre för andra

Uppdaterad
Publicerad

En liten förbättring för dem som har det sämre. En liten försämring för dem som har det bättre. Så sammanfattas regeringens budget av Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker.

De som har sjuk- och aktivitetsersättning får höjt bostadstillägg. Dessutom höjs garantiersättningen för denna grupp, vilket motsvarar 187 kronor mer i månaden.

Ett annan förbättring är att flerbarnstillägget i barnbidraget höjs. Det ger mer pengar till dem som har tre barn eller fler, närmare bestämt 126 kronor mer per månad.

Höstbudgeten 2016

Tandvård

Dessutom höjs tandvårdsbidraget för dem som är mellan 65 och 74 år så att det kommer i nivå med bidraget för dem som är över 75 år.

Åldersgränsen för avgiftsfri tandvård till unga höjs succesivt till 23 år. Från och med nästa år är tandvården avgiftsfri för personer till och med 21 år. Från och med år 2019 blir gränsen 23 år.

I dag är åldersgränsen i de flesta landsting 19 år.

Deltidsarbetslösa

Ylva Yngveson lyfter också fram förändringarna för deltidsarbetslösa. Nu ska man få ersättning som deltidsarbetslös i maximalt 60 veckor, att jämföra med 75 dagar som varit regel hittills.

– Det är alltså fyra gånger så lång tid eftersom man räknar fem dagar per vecka, säger hon.

En förbättring men...

En annan förändring kan gynna personer med lägre inkomst som har ett hus att sälja. Det handlar om kapitalvinstskatten eller flyttskatten som den ofta kallas. Den är i dag 22 procent och betalas på den vinst man gör när man säljer sin bostad.

Man kan i dag få uppskov på skatten när man köper en ny bostad, dock med maximalt 1,45 miljoner. 

Nu försvinner den gränsen helt. Även den reduktion som köp av billigare ersättningsbostad kan leda till, blir lindrigare.

Men enligt Ylva Yngveson finns det en hake, nämligen den ränta som man måste betala till staten på uppskovsbeloppet. Den är dyr med tanke dagens låga räntor på bolån.

– Förändringen kan ändå vara bra för dem som gör en sådan vinst. Den som har låg inkomst och säljer ett hus som stigit i värde kanske har svårt att få ett banklån. Det innebär i praktiken att de i stället kan låna pengar från staten. Man kan säga att staten lånar ut pengar utan att göra kreditprövning, säger Ylva Yngveson.

Höjd brytpunkt

Omkring 40.000 fler personer kommer i den nya budgeten att betala statlig skatt eftersom brytpunkten för den skatten inte höjs som tidigare.

– Det innebär att personer med lite högre inkomster får höjd marginalskatt. Skatten på en löneökning blir högre för fler personer, säger Ylva Yngveson.

Inte så mycket

Även Ylva Yngvesons kollega Annika Creutzer tror att regeringens budget inte kommer att märkas så mycket i plånböckerna hos de flesta.

– Det blir några hundralappar hit och dit till vissa grupper. Lite mer skatt för några, lite mer bidrag för några, men det är inte så mycket, sade hon i SVT:s direktsändning om budgeten.

Skeptisk till tandvårdsbidrag

Annika Creutzer är skeptisk till det höjda tandvårdsbidraget för personer mellan 65 och 74 år.

– Där tycker jag att man gör tokigt när man sätter gränsen till 65 år. Vi har ju en diskussion nu om att man ska bort från den här gränsen. Och vi ska komma ihåg att mellan 65 och 74 har vi den mest förmögna gruppen också, och nu ska alla i den gruppen få lite mer pengar.

Budgeten och din ekonomi

Här är förslagen som påverkar privatekonomin mest.

  • Höjd inkomstskatt på upp till 100 kronor i månaden genom att inkomstgränsen för när den enskilde börjar betala statlig skatt inte höjs. Jämfört med i dag beräknas omkring 40.000 fler personer få betala statlig inkomstskatt nästa år.
  • Garantiersättning i sjuk- och aktivitetsgarantin höjs med 187 kronor i månaden.
  • Fler får rätt till bostadsbidrag när inkomstgränsen i systemet höjs.
  • Höjt flerbarnstillägg för tredje barnet med 126 kronor per månad.
  • Tandvårdsbidraget för personer 65-74 år höjs från 150 till 300 kronor om året, gäller från 1 juli 2017.
  • Kostnader för resor till och från jobbet får bara dras av i deklarationen om de överstiger 11.000 kronor. Tidigare gällde 10.000 kronor.
  • Halverad moms på lättare reparationstjänster som att få cykeln lagad.
  • Rut utvidgas till att även gälla reparation av vitvaror i hemmet.
  • Höjda alkoholskatter gör en starköl cirka 25 öre dyrare och en flaska vin kostar någon krona mer.
  • Nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar sänks från 16.000 till 10.000 kronor. Samtidigt förlängs möjligheten till nedsättning till 2020.
  • Jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen slopas.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet