Maria Morris Nilsson lever med bipolär sjukdom Foto: SVT

”Litium har verkligen hjälpt mig”

Publicerad

”Livet med bipolär sjukdom är som att åka berg- och dalbana”, säger Maria Morris Nilsson som har haft diagnosen i över 20 år. För henne har medicineringen med litium varit betydelsefull.

Maria Morris Nilsson presenterar sig som barnskötare, konstnär, hantverkspedagog och föreläsare. Hon fick sin första psykos som 20-åring efter en påfrestande utlandsresa.

– När jag hamnade på psyket sade läkaren där att det här kommer aldrig att hända dig igen, du är inte en sådan person som blir psykiskt sjuk, du har pojkvän, du har familj, arbete, vänner, du är inte en sådan som har en psykiskt sjukdom, så du kan vara helt lugn.

Mina två liv

Läkaren trodde att det var en engångshändelse, men efter ett år fick hon barn och hamnade i en amningspsykos, och sedan blev hon manisk.

– Det var då jag fick diagnosen bipolär sjukdom, berättar Maria Morris Nilsson.

”Litium har verkligen hjälpt mig”

Hon har medicinerat i decennier nu och är glad och tacksam över den hjälp hon får, men när hon fick diagnosen hade hon först svårt att acceptera att hon var kroniskt sjuk

– Jag tänkte att jag inte ville äta litium. Men de övertalade mig och det är jag väldigt glad för i dag, det har verkligen hjälpt mig. Jag har ätit det sedan jag var 22 år och nu är jag 45.

Livsstilsåtgärder

Hon har haft några återfall i mani och depression, men säger att de kommit i samband med svåra händelser i livet. Hon säger att det är viktigt att jobba med livsstilsåtgärder, för att lära sig sin egen sjukdom och hantera sin livslånga sårbarhet.

– För mig är det som att åka berg- och dalbana, men numera har jag hittat mina strategier och verktyg. Jag lever ett mycket mer balanserat liv än förut. Jag måste tänka på regelbunden sömn, mat, vila och reflektion och allt det där andra som hör livet till.

– Jag får vara försiktig i livet och ta hand om mig och verkilgen göra bra saker så att jag ska må bra. Jag har väldiga behov av att uttrycka mig, och det är sång, skrift, målning och så är jag ute och föreläser och jag behöver alla de här sakerna för att må bra. Jag är glad att jag är jag!

Ett sätt att få utlopp för sin kreativitet får Maria Morris Nilsson som ambassadör för Hjärnkoll, en förening som arbetar med att öka öppenheten och medvetenheten om psykisk ohälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mina två liv

Mer i ämnet