Anders Silwer vid dagens presskonferens. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Ett medvetet val att inte ha beredskap”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer svarade i dag vid en presskonferens på den massiva kritik som försvaret fått med anledning av att Nato-plan fick rycka ut när ryska jaktplan övade utanför Sveriges gräns. Inga svenska plan fanns redo.

Silwer citerade utrikesminister Carl Bildt (M) som tidigare under dagen förklarat att han inte ser händelsen som särskilt uppseendeväckande och att det måste finnas speciella skäl för flygvapnet att gå upp i luften.

– Vi reagerar inte på allting. Vi är inte uppe på allting, sade Silwer.

Enligt Anders Silwer skulle Sverige kunna ha höjd beredskap dygnet runt under årets alla dagar – om man ansåg att det var nödvändigt.

Men han tillstod att vid tillfället ”hade de beslutet att de inte skulle ha någon incidentberedskapsjakt, alltså flygplan som stod i startberedskap”.

Samtidigt sade Försvarsmaktens insatschef sade att det inte är säkert att de skulle ha lyft även om de hade haft svenska flygplan i beredskap.

”Tittar på transpondrar”

– 90 procent av gångerna lyfter vi inte av medvetna val, man tittar på transpondrar vad det är för flygplan, sade han.

Ryska bomb- och jaktplan övade vid Gotska Sandön 3-4 mil utanför svensk territorialgräns på långfredagsnatten.

Sverige ska ha beredskap med minst två Gripenplan för att identifiera främmande flyg, men inga svenska flygplan fanns i beredskap.

Istället fick Nato-plan rycka ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssland övade anfall mot Sverige

Mer i ämnet