”De vek sig för ett drev”

Uppdaterad
Publicerad

Omar Mustafa gav vid en presskonferens i eftermiddag sin version av vad som hände när han avgick från Socialdemokraternas partistyrelse.

Anledningen till pressträffen var enligt Omar Mustafa att han kände sig tvungen att svara på ett antal uttalanden som kommit från Socialdemokraterna den senaste veckan.

Han talade om att ett internt drev inom partiet startade efter honom. Men han vann förtroende inom S i Stockholm och menar att hans nominering hade fått grönt ljus i god tid före partikongressen i Göteborg.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mustafa menar att han gjort sina uttalanden i nära samarbete med partiledning och partiets kommunikatörer. Han syftar på de omstridda inbjudningarna med bland annat antisemitiska föreläsare.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löven får också skarp kritik från Omar Mustafa.

– De vek sig för ett drev som de själva ansåg var islamofobiskt, säger Mustafa.

– Veronica Palm var med och fattade beslut om de uttalanden jag gjorde under drevet, säger Mustafa.

Enligt Mustafa hade Palm mandat från partiledningen när de träffades den där fredagen. Även andra från partiledningen, som Mustafa inte vill namnge, var med på mötet, säger han.

Enligt Mustafa var det specifikt uppdraget i partistyrelsen som Palm bad honom lämna.

Omar Mustafa meddelar också att han har lämnat det Socialdemokratiska partiet.

Måste ta tillbaka antisemit-uttalanden

Omar Mustafa tillbakavisade även kritiken angående vissa kontroversiella personer som bjudits in av Islamiska förbundet. Personer han säger även bjudits in av till exempel arbetarrörelsen.

Enligt Omar Mustafa lyckades han förklara varför alla nu omstridda personer bjudits in till Islamiska förbundet. Den person som gjort ett av det mest antisemitiska uttalandena måste ta tillbaka det, säger han.

– Det förekom olyckliga formuleringar från de inbjudna, säger Omar Mustafa.

– Anledningen att jag gick med i partiet var att jag såg hur klyftorna i samhället ökade. Hur påtaglig segregationen var. Jag kände att jag behövde göra något.

– En annan anledning var att jag hade svårt att identifiera mig företrädare inom partiet. För få personer med min bakgrund var med, säger han.

Det första han gjorde inom S vara att grunda en förening mot anitsemitism och rasism.

Omar Mustafa menade också att nomineringen till partistyrelsen skedde i god tid innan kongressen. Även om han själv var tveksam till att bli nominerad till partistyrelsen. Främst för att han redan hade många åtaganden.

Omar Mustafa är också orolig för att hans öde ska påverka muslimska ungdomar att inte engagera sig politiskt.

– Men jag fortsätter att uppmana folk att engagera sig politiskt.

När Omar Mustafa avslutat sitt anförande får han frågor från medierna. På frågan om han kallar sig islamist svarar han:

– Jag är muslimsk aktivist. Jag ingår inte i ett islamistiskt parti.

”Inte mycket nytt”

SVT:s inrikepolitiske kommentator Mats Knutson menar att Omar Mustafa egentligen inte kom med några verkliga förtydliganden under pressträffen.

– Hans grundläggande budskap var ju att partiet vek sig under ett en islamofobisk kampanj i medierna. 

– Intressant var ju att han flera gånger nämnde att Veronica Palm, ordförande i Socialdemokraterna i Stockholms arbetarkommun,  godkände formuleringar i hans uttalanden innan han sedan av henne ombads att lämna sitt uppdrag i partistyrelsen.

– Uppgiften om att Veronica Palm var så involverad i Omar Mustafas försvar är väl den nya information som kommit fram i dag.

Kritiken började för ett år sedan

Kritiken mot Omar Mustafa började när han, i egenskap av ordförande för Islamiska förbundet, för ett år sedan skulle väljas in i styrelsen för Stockholms socialdemokratiska partidistrikt.

Stockholmsdistriktets ordförande Veronica Palm och andra i styrelsen fick då information av socialdemokraten Moissis Nikolaidis om att Mustafa bjudit in kända antisemiter och homofober som föreläsare.

Veronica Palm säger i efterhand att det ledde till en diskussion om huruvida Mustafa var lämplig att företräda Socialdemokraterna i Stockholm.

Diskussionen slutade med att Mustafa valdes in efter att han avgett ett löfte att i framtiden avstå från att bjuda in antisemitiska och homofoba föreläsare.

Avgick 13 april

Men när beslutet att Omar Mustafa valts in i socialdemokraternas partistyrelse under kongressen i Göteborg blev offentligt blossade debatten till liv igen, både intern inom partiet men även i media.

Pressen blev till slut så stor att Mustafa tvingades lämna Socialdemokraternas partistyrelse den 13 april bara sex dagar efter att han valts in.

Saknade förtroende

Mustafa har tidigare talat om hur han ser på att han tvingats lämna partistyrelsen. En vecka efter avsättningen berättade han i en mejlintervju i Svenska Dagbladet:

– Mitt engagemang i olika muslimska organisationer i civilsamhället sågs som en belastning och de bad mig att lämna min plats, skriver Mustafa.

På tidningens fråga vilken enskild händelse som fick honom att lämna partistyrelsen, svarar han att partiledningen gav klara besked om att det saknades förtroende för honom.

– Det fanns varken vilja eller kunnande att hantera drevet mot mig, trots att de mycket väl vet att jag inte gjort något fel och att drevet fått en islamofobisk karaktär, skriver han i intervjun. Han avböjer dock att svara på vilka ”de” är.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet