Veronica Palm svarar på kritiken. Foto: SVT

Palm: Han var inte tydlig nog

Uppdaterad
Publicerad

Mediedrevet hade ingen betydelse för beslutet att be Omar Mustafa lämna sin uppdrag för Socialdemokraterna, säger Veronica Palm till SVT.

– Det finns ju en del i det han gett en beskrivning av, och det jag gett en beskrivning av, som skiljer sig åt, säger Veronica Palm.

När Omar Mustafa höll pressträff gav han sin bild av händelserna under den vecka som slutade med att han lämnade sina politiska uppdrag för Socialdemokraterna.

Kritiken mot Omar Mustafa

Han riktade även kritik mot partiets agerande och nämnde vid ett flertal tillfällen partikamraten Veronica Palm.

Mediedrevet har inte haft betydelse

Veronica Palm säger att hon varit beredd på kritik efter det som hänt. Hon anser själv att hon hanterat situationen på ett bra sätt.

Under pressträffen uttryckte Omar Mustafa att partiet ”vek sig för ett drev de själva ansåg var islamofobiskt” och att det låg till grund för att han fick lämna.

Veronica Palm menar att det varit ett uppskruvat tonläge och att många falska rykten har florerat. Men i beslutet att be Omar Mustafa att lämna sina uppdrag har dessa omständigheter, enligt henne, inte haft någon betydelse:

– Jag har inte tagit någon hänsyn till mediedrevet i mitt och kommunsekreterarens beslut.

Behövde ett tydligt löfte

Enligt Veronica Palm berodde Mustafas avgång på att han inte tydligt nog kunde erkänna felet i att ha bjudit in föreläsare med antisemitiska värderingar. Han kunde inte heller klart och tydligt lova att det inte skulle hända igen.

– Omar valde att uttrycka sig på ett sådant sätt som gjorde att jag inte kunde känna mig fullständigt trygg. Därför valde jag och kommunsekreteraren att be honom lämna sin plats i partistyrelsen.

Trots det som hänt har Veronica Palms syn på Omar Mustafa inte förändrats.

– Jag har aldrig tvivlat på att han bottnar i de socialdemokratiska värderingarna. Men man måste kunna agera vid varje enskilt tillfälle. Det får inte finnas några tvivel på vart värderingarna står, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet