Tiotusentals utan ström

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Simone drog in över södra Sverige med förödande kraft. Träd föll som plockepinn och över 60.000 hushåll rapporteras strömlösa.

Läs vår liverapportering i efterhand här.

Stormen, som av SMHI döpts till Simone, slog med stor kraft till mot södra Sverige. Vid tretiden under natten hade Eon, Fortum och Vattenfall sammanlagt omkring 66.000 strömlösa kunder. Eon svarade för den största delen med drygt 65.000 hushåll, varav 20.000 i Skåne.

– En klar merpart kommer att vara strömlösa över natten. Först på tisdag förmiddag får vi veta hur allvarligt det är längs våra ledningsgator, sade Mattias Hennius, presschef vid Eon, tidigare under kvällen.

Vid femtiden på tisdagsmorgonen skickas fältpersonalen ut för att inspektera skadorna.

-Först när vi fått en överblick av hur det ser ut kommer vi kunna göra prioriteringar över vilka områden vi ska börja med först.

Under tisdagen hoppas Eon kunna ge en prognos över hur lång tid det tar innan alla kunder kan ha strömmen tillbaka.

Träd föll som plockepinn

Från många håll rapporterades om träd som fallit som plockepinn över vägarna och både i Halland, Jönköping och Skånes län inkom rapporter om bilolyckor där personbilar krockat med träd.

I Landskrona rasade en hög byggnadsställning och i Malmö flög tak av bostadshus och fönsterrutor krossades, men inga rapporter om några allvarligare personskador har kommit in.

Kulmen nådd

Ovädret Simone drog under natten österut mot Kalmarkusten, Öland och Gotland. Men Simone hade tappat kraft och betecknades inte längre som storm.

Trafiken på Ölandsbron kunde släppas på strax före klockan ett. Vid tvåtiden hade vindarna börjat mojna.

– Det har gått riktigt bra. Jag tror att folk har lyssnat till varningarna och inte varit ute på vägarna, säger Mikael Erkki, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Kalmar och Kronoberg

Under sin färd österut fällde ovädret mängder av träd i Kronobergs och Kalmar län.

– I synnerhet i Kronobergs län har vi fått många rapporter om träd över vägarna, säger Mikael Erkki.

Vid Ödevata utanför Emmaboda i Kalmar län föll vid 20-tiden ett träd över en bil som blev ordentligt intryckt. Den 19-åriga kvinnan som körde fördes till sjukhuset i Kalmar med smärtor i nacken.

På Gotland verkar Simone inte ha lett till några allvarliga incidenter.

– Det är ganska lugnt. Det är en del träd som har blåst ner och vid 20-tiden var det en bil som körde in i ett omkullblåst träd, men inga allvarliga personskador har kommit till vår kännedom, säger Per Bäckström, vakthavande befäl vid Gotlandspolisen.

Den högsta vindhastigheten som hittills uppmätts under Simones framfart över södra Sverige är 42 m/s i byvinden på Hallands väderö, vilket klassas som orkan.

Tågtrafiken ställdes in

Stormvarningen fick Trafikverket att ta det drastiska beslutet att ställa in all persontrafik med tåg i södra och västra Sverige från klockan 16 på måndagen. Flera flygavgångar ställdes också in sedan de hårda vindarna gjort start och landning omöjligt.

Under tisdagen tycks de flesta flyg, tåg och passagerarfärjor gå som vanligt igen. Undantaget är de tågsträckor där många träd fallit ner på spåren.

På Västkustbanan mellan Helsingborg och Halmstad har vindarna skadat kontaktledningen och där väntades trafiken komma igång först vid lunchtid på tisdagen.

Under natten kommer de spår som varit stängda att inspekteras och felavhjälpas för att trafiken ska kunna komma i gång som planerat under tisdagen, skriver verket på sin hemsida.

Arbetet med att röja upp på vägar där det har fallit ned träd inleds också under natten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oktoberstormen 2013

Mer i ämnet