Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tina Heiker Hult: ”Det är en säkerhetsrisk att gå i vattnet om man inte är väl förberedd” Foto: SVT

Livräddningssällskapet oroliga för fler olyckor i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i juli har flera personer avlidit efter drunkningsolyckor. Svenska livräddningssällskapet (SLS) oroar sig för en corona-effekt.

– Vi ser redan flera barn som har drunknat i år, säger Tina Heiker Hult vid livräddningssällskapet i Göteborg.

Enligt livräddningssällskapets senaste statistik har i år 49 personer omkommit i drunkningsolyckor, fram till juni.

Bara i helgen har tre personer avlidit efter drunkningsolyckor, och även tidigare i juli har flera människor omkommit, bland annat ett barn som drunknade i Letälven i Degerfors för drygt två veckor sedan. Och för en vecka sedan avled en äldre man efter en drunkningsolycka vid Borrby strand i Simrishamn.

– Juli brukar vara värre än andra månader, konstaterar Tina Heiker Hult, verksamhetschef vid Svenska livräddningssällskapet i Göteborg.

Har varnat inför sommaren

Under pandemin och inför den här sommaren har livräddningssällskapet varnat för att stängda simhallar riskerar att leda till fler drunkningsolyckor än tidigare. Det eftersom färre barn får möjlighet att lära sig simma och vuxna inte kan träna sina kunskaper.

– Vi ser redan flera barn som har drunknat i år, och det är en människa för mycket varje gång någon drunknar, säger Tina Heiker Hult.

– Det är en färskvara med simning, har man en gång kunnat simma 200 meter betyder det inte att man fortfarande kan det om man inte har möjlighet att testa. Det är en säkerhetsrisk att gå i vattnet om man inte är väl förberedd, säger Tina Heiker Hult.

Vad är viktigast för att att undvika olyckor?

– Vi har en fantastisk sommar, så bada gärna, men vi måste använda huvudet och vara kloka när vi badar. Prata med barnen och ungdomarna om att inte hetsa varandra, och använd flytväst när ni är ute med båten så att ni kommer tillbaka hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer