Nya översvämningar i Europa: 25 000 blixtar, bortspolade bilar

Uppdaterad
Publicerad

Nya översvämningar i Nederländerna och Belgien, blixtkaskader i Schweiz. Samtidigt har flera bränder utbrutit i Frankrike och Spanien.

Det vilda vädret fortsätter att ställa till det i Europa.

Belgiska medier publicerar filmer med rasande vattenmassor som på lördagen slet med sig bland annat bilar på gator i provinsen Namur. Flera belgiska orter och städer drabbades hårt.

– Situationen i Namur är allvarligare än förra veckan med flera översvämmade gator, flera stadsdelar är under vatten och familjer har fått flytta, säger borgmästare Maxime Prévot.

– Det är översvämningar på sjukhus och på äldreboenden, men det finns inga döda eller skadade i detta skede.

Pumpar i full fart

Stora materiella skador noterades även i Dinant efter översvämningarna på lördag, säger borgmästare Axel Tixhon till Le Soir, ingen person ska ha kommit till skada där heller.

– Vi ber folk att inte köra bil, eftersom vågorna från dem kan få vatten att strömma in i husen. Brandmän pumpar i full fart och vattnet börjar sjunka, men vaksamheten kvarstår de närmaste timmarna, säger Magalie Derboven på den lokala polisen i Lier.

Utöver skyfall – även bränder

Även i grannlandet Nederländerna drabbades bland annat Friesland av skyfall och översvämningar.

I Schweiz rapporterar SRF Meteo att det registrerades 25 000 blixtar under bara några timmar på lördagen. Extremvädret fortsätter med skyfall och hagel under söndagen, och vädertjänsten har lagt ut bilder på stora hagel som folk har plockat upp.

I Österrike ledde vattenmassor till att flera hus slets sönder, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Samtidigt har flera stora och farliga bränder de senaste dagarna utbrutit i södra Frankrike och norra Spanien. Den katalanska tidningen El Periódico rapporterar också om stor oro inom regionens brandmyndigheter, skriver TT. Redan har 375 skogsbränder registrerats i år, varav drygt 50 i juli.

Dåligt med regn innebär att grundvattennivåerna redan är låga, och något hopp om ljusning under sommaren finns inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.