Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Uppsala tog badgäster upp en man ur vattnet vid en badplats vid 15.30-tiden på lördagen. Han fördes sedan med ambulans till sjukhus. Foto: Utryckning Uppsala

Många drunkningslarm i helgen – flera döda och flera till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Drunkningslarm har kommit från orter i hela landet i helgen. På söndagen avled en man i Söderköping och en kvinna i Strömsund efter drunkningsolyckor. Minst fem personer har hittills avlidit under helgen och flera personer förts till sjukhus.

En ambulanshelikopter landade på Bohus-Malmön i Sotenäs kommun efter ett drunkningstillbud. Det rör sig om en vuxen person, med oklart skadeläge, som räddats ur vattnet och förts till sjukhus.

Larmet kom strax före klockan 13 på söndagen och är ett av många drunkningslarm för landets räddningstjänster under den varma helgen.

I Strömsund i Jämtland avled en kvinna i 90-årsåldern efter en drunkningsolycka vid 11-tiden. En man i 45-årsåldern hittades på eftermiddagen livlös i vattnet i Söderköping. Senare på kvällen meddelade polisen att mannen avlidit.

Vid lunchtid på söndagen larmades räddningstjänsten till badplatsen Malmön i Köpings kommun. En man som legat i vattnet fördes till sjukhus. Mannen är svårt skadad men vid 19-tiden på söndagskvällen var hans läge stabilt.

Strax efter klockan 16 kom det in ett drunkningslarm från Haverdalsstrand i Halmstad. Innan räddningstjänsten och ambulans anlände ingrep privatpersoner och utförde HLR.

Tre avlidna på lördagen

På lördagen inträffade också flera olyckor.

En kvinna fördes till sjukhus efter ett drunkningslarm i Katrineholm vid lunchtid på lördagen. Privatpersoner tog upp henne ur vattnet och gav hjärt- och lungräddning.

Sent på lördagsskvällen bekräftade polisen att kvinnan dött, rapporterar Aftonbladet.

I Uppsala tog badgäster upp en man ur vattnet vid en badplats. Även han fördes med ambulans till sjukhus, men bekräftades senare avliden.

Och under lördagskvällen hittades ytterligare en livlös man vid en badplats. Han bekräftades senare avliden. 

En man i 25-årsåldern vårdas på intensiven efter att ha slagit i huvudet när han dök från en brygga vid Köpingsbadet i Köpingsvik i Borgholms kommun.

Sökinsats pågår ännu

I Göteborg hittades på eftermiddagen en mindre fritidsbåt med motorn i gång. Helikopter, dykare och båtar har deltagit i sökandet efter en man i 60-årsåldern som befaras ha fallit i vattnet. På söndagseftermiddagen pågick sökandet fortfarande. Anhöriga är underrättade.

Det har också varit varit flera andra drunkningslarm på andra håll i landet – men där har personerna hittats oskadda på land.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer