Livsförutsättningar hittade på Mars

Uppdaterad
Publicerad

Rymdsonden Curiosity har hittat en stenbit på Mars som tyder på att villkor för liv kan ha funnits på den röda planeten.

Analysen av stenen, som hittades i det som tros vara en uråldrig flodbädd, visar att den innehåller mineraler bestående av väte, kol och syre – med andra ord förutsättningar för liv, uppgav den amerikanska rymdstyrelsen Nasa på tisdagen.

– En grundläggande fråga för det här uppdraget är att ta reda på om det kan ha funnits livsduglig miljö på Mars. Enligt det vi vet nu, är svaret ja, säger chefsforskaren Michael Meyer vid Nasa.

Curiosity, eller Mars Science Laboratory (MSL), är en rymdrobot försedd med ett avancerat kemiskt laboratorium. Den kan bland annat gräva sig ned i markytan och göra kemiska analyser av allt den hittar.

Rymdroboten landade på Mars den 6 augusti i fjol, och platsen som Curiosity utforskar är en krater som kallas Gale. Inuti kratern finns ett 5 500 meter högt berg, Mount Sharp, som består av sediment med en ålder på flera hundra miljoner år.

Nasa har beskrivit uppdraget, som ska pågå i två år, som det kanske mest komplexa hittills i sitt slag.

Det tog omkring 36 veckor för Curiosity att ta sig till Mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.