Livsmedelsbranschen vill utöka snabbspår

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsbranschen är en av de branscher som skriker efter arbetskraft. I november startades därför ett snabbspår för nyanlända bagare. SVT Nyheter träffade Modar, Nayef och Morad som alla drömmer om att jobba som bagare i Sverige.

I ett litet bageri i Stockholm står tre män från Syrien och knådar deg. Snabbt skärs bitar av deg upp, läggs på bordet och rullas snabbt till baguetter.

Det här är första dagen på snabbspåret för nyanlända bagare, och männen är några av de första som ska testas. Under dagen får de bland annat använda våg och andra verktyg, hantera bröd och andra moment för att se om de verkligen har någon vana av att baka. Blir de godkända hamnar de i snabbspåret.

Men hur mäter man om någon kan baka?

– Jag låter dem testa olika moment. Man kan ju inte kolla hela vägen, om de kan kavla wienerbröd och så vidare, utan jag ser att de kan vistas i ett bageri, sköta hygienen och vara snabba på att jobba. Och det är de här. Jag har låtit dem väga, jag har låtit dem knåda och jag har låtit dem slå upp eller forma bröd, säger Jesper Långström, som är utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer och genomför testerna.

Kommer komma ut på jobb snart

Och det tar inte många minuter förrän han är övertygad. Det här är inte bara bagare utan erfarna bagare.

– De kan ju baka och de har jobbat professionellt.

Vad innebär det för deras del?

– Jo de kommer att komma ut på ett företag ganska snart förhoppningsvis. Och där blir de ytterligare validerade kanske tre veckor. Sedan är det så att min bransch skriker efter välutbildad arbetskraft, så jag är ganska övertygad om att de kommer att få ett jobb.

Har yrkeserfarenhet sedan tidigare

Alla tre kom alltså från Syrien 2015, och erfarenhet i branschen saknas inte.

– Jag arbetade som konditor och bagare i fem år i mitt land, Syrien. Jag var arabisk konditor, baklava och sånt, säger Modar Tarabishi.

Är det annorlunda att baka bröd här?

– Jo det är lite annorlunda.

Var det skönt att få baka igen?

– Ja absolut! Jag hoppas att få arbeta nu.

”Har saknat att jobba”

Nayef al-Sayed kommer från Aleppo.

– I Aleppo arbetade jag som bagare, jag har 25 års erfarenhet, säger han.

Även hans sikte är inställt på att få jobba.

– Det gick jättebra i dag , säger han

Har du saknat att jobba med bröd?

– Ja, jag har längtat jättelänge efter att baka! Det var mycket bra i dag.

Vill sprida snabbspår till andra ställen

Sammanlagt testades sju personer den första dagen. Fem av dem ansågs ha så bra kunskaper att de gick vidare direkt till yrkespraktik och kanske sedan till jobb.

– Nu har börjat med den här verksamheten i Stockholm och vi vill sprida snabbspåren till flera ställen i Sverige. Där det finns personer som har erfarenhet av bageri så vill vi köra fler tester, säger projektledaren Catharina Bildt Grape.

Hon menar att det här inte bara fyller en brist i branschen, men också att det fyller på självkänslan för de män som än en gång får klä på sig sina yrkesroller och sluta vara flyktingar.

– Det var fantastiskt att se vad som hände med dem när de kom till verksamheten. De kom dit som personer i etableringsuppdraget, de fick på sina bagarutstyrslar och utrustning och kom ut som yrkesmän. Man kunde verkligen se att de blev stärkta i sin identitet, att ”här kan jag visa vad jag kan”.

”Har väntat i två år!”

Morad Zino kommer från Hama, där han hade fler anställda än vad som finns i testbageriet.

– Jag jobbade i mitt land Syrien i 15 år. Jag hade bageri, och hade 15 personer som jobbade med mig. Jag kan göra allt, tårta, kakor, bröd, säger han.

Han ler med hela ansiktet och njuter av att vara i ett bageri igen.

– Jag har bakat bröd i dag och det var jättegott och jättespännande. Jag har väntat i två år! Jag vill börja jobba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.