Nu utreder Livsmedelsverket fler företag som kan ha fuskat med ursprungsmärkningen. Foto: TT

Livsmedelsverket undersöker fler företag efter köttfusk

Uppdaterad
Publicerad

Två Stockholmsföretag sålde en blandning av svenskt och utländskt kött, men hävdade att det var svenskt kött från Gotland. Nu utreder Livsmedelsverket fler företag som kan ha fuskat med ursprungsmärkningen.

Två livsmedelsföretag i Stockholm utreds av åklagare eftersom Livsmedelsverket avslöjat att de sålt tonvis med blandat kött av svenskt och utländskt ursprung – men hävdat att det var svenskt kött från Gotland.

Redan den 17 januari varnade Livsmedelsverket i en intervju med nyhetsbyrån TT att man hade starka misstankar mot ett företag som fuskade med ursprungsmärkningen på kött.

Fler företag utreds

Då kunde Livsmedelsverket inte avslöja så mycket. Men nu bekräftar man att ett av de avslöjade företagen stod under utredning.

– Det var ett av de företag som vi hade i åtanke, säger Louise Nyholm är statsinspektör på Livsmedelsverket.

Men det finns alltså fler företag?

– Ja. Det finns andra som kan ha gjort sig skyldiga men vi måste veta mer först, om det stämmer eller inte. Alla tips stämmer inte, säger Louise Nyholm.

”Alltid allvarligt”

Det senaste avslöjandet visar hur viktigt det är att ha bra kontroll på maten som säljs, menar hon.

– Det är alltid allvarligt om företag lurar kunder. Vare sig det rör sig om enskilda kunder eller andra företag. Därför är det viktigt att vi kan upptäcka sånt här och ha en stark och bra livsmedelskontroll.

Miljardbluff

Livsmedelsverket har skärpt sin inspektion av matens ursprung för att möta ett växande problem i världen. Förfalskad mat beräknas omsätta omkring 400 miljarder kronor varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.