Ljus framtid för sjukgymnaster

Uppdaterad
Publicerad

Pluggar du till psykolog, sjukgymnast eller brandingenjör? Då är chansen är stor att det finns jobb i framtiden, enligt fackförbundet Sacos prognos.

Felicia Fixell, 21 år, har klarat av halva sin sjukgymnastutbildning på Karolinska institutet i Stockholm. Hennes mål är att få jobb på ett barnsjukhus.

-Det är viktigt att börja hjälpa människor så tidigt som möjligt. Dessutom känns det som att man får ut så mycket av att jobba med barn, säger hon.

Saco, som i sin rapport siar om hur arbetsmarknaden ser ut 2015, bedömer att just sjukgymnaster inte behöver oroa sig för att få jobb. Skönt att höra, tycker Felicia Fixell.

-Jag trodde inte att det skulle bli ett bristyrke med tanke på hur många som examineras nu. Jag har hört att det var svårt för dem som gick ut i våras, säger hon.

Saco listar en rad akademikeryrken där det kommer att vara lätt att få jobb; bland annat socionom, kiropraktor, psykolog, tandläkare och brandingenjör.

Svårt för kulturjobb

Värre ser det ut för den som utbildar sig inom en rad kulturyrken som förlagsredaktör, bibliotekarie och för den som vill arbeta på museum. Där beräknar Saco ett överskott på arbetssökande år 2015.

Det går att förutse hur många som kommer att examineras de närmaste åren och hur många som kommer att gå i pension. Men en prognos är osäker eftersom både konjunkturen och politiska beslut kan ställa till det.

Ändå är det värdefullt att sia om framtiden, säger Ossian Wennström, utredare på Saco.

-Ska man fatta ett utbildningsbeslut så är det ett av livets stora ekonomiska beslut. Då är det bättre att ha ett halvtaskigt beslutsunderlag än inget alls, säger han.

Inte byta bana

Enligt Wennström behöver den som utbildar sig inom ett överskottsyrke inte misströsta. Han tipsar om att ta reda på vilka utbildningar som är mest attraktiva och vilka specialkompetenser som efterfrågas.

-Titta på vilka delyrken inom det yrket som det går bra för. Det ser inte så bra ut för geovetare till exempel, men kanske är det vissa geovetare som har det lite lättare, säger han.

En dålig prognos för sjukgymnaster skulle inte ha fått Felicia Fixell att välja en annan studieinriktning.

-Nej, det är ju alltid någon som ska få de jobb som ändå finns. Då gäller det väl bara att kämpa lite mer, säger hon.

TT

Arbetsmarknaden för nyutexaminerade 2015

Bristyrken: arbetsterapeut, brandingenjör, cytodiagnostiker, gymnasielärare i yrkesämnen, högskoleingenjör, kiropraktor, lärarare/forskare vid universitet och högskolor, psykolog, receptarie, reservofficer, sjukgymnast, socionom, språkyrken och tandläkare.

Överskottsyrken: beteendevetare, bibliotekarie, förlagsredaktör, geovetare, hälsovetare, kommunikatör, kultur – och turismyrken, museiyrken, optiker och samhällsvetare.

Rapporten Framtidsutsikter är gjord av Saco – Sveriges akademikers centralorganisation – som består av 23 olika fackförbund för akademikeryrken. Förbunden har totalt över 600 000 medlemmar.

Källa: Saco (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.