Siri äter nu tio nötter om dagen för att vänja kroppen Foto: Privat

Siri: Jag var rädd hela tiden

Uppdaterad
Publicerad

Siri Hummelstrand, 16, var bara några månader gammal när hennes föräldrar förstod att det var något som hon inte tålde. Hon fick nässelfeber och utslag över hela kroppen. Det skulle ta några år innan de fick svart på vitt. Boven i dramat var jordnötter. Siri lever med en svår jordnötsallergi.

Allergichock

Siri var en glad 12-åring på kalas hos en kompis. Hon minns att det bjöds på godsaker och att hon själv tog en godisbit som hon trodde hon tålde. Men så fort hon stoppade den i munnen började det klia fruktansvärt i svalget och i ansiktet. Dessutom svullnade läpparna upp till bristningsgränsen.

- Jag kunde andas. Men det var så läskigt. säger Siri.

Gnagande oro

Innan andningen klappade ihop hade pappa Jonas fått in Siri på sjukhuset som lyckligtvis låg nära.

Efter den dramatiska händelsen malde oron i både Siri och hennes föräldrar. Skulle det kunna hända igen trots att hon var så försiktig.

- Att ta en fika med kompisar eller äta ute är kul men också jobbigt. Jag var hela tiden rädd att få i mig jordnöt av misstag.

Allergistudie

Att äta jordnötter i små doser och sen öka portionerna är ett välkänt sätt att behandla allvarlig jordnötsallergi på. Men det är en metod som haltar. Fler har visserligen blivit bättre men alltför många har fått svåra allergiska biverkningar. Forskare på Södersjukhuset har nu vässat metoden rejält och kan idag behandla jordnötsallergiker utan att de får svåra allergiska reaktioner om de skulle råka få i sig eller vara i närheten av jordnötter. Och målet är att så småningom kunna tåla jordnötter helt utan medicin.

Äta det man inte tål

Siri kom med i studien och har de senaste tre åren gått från att äta pytte pytte lite jordnöt till att äta drygt tio nötter om dagen. Samtidigt som hon under ett år fick ta sprutor med det indivisanpassade läkemedlet för att slippa allergichocker.

Inte längre orolig

– Vi tänker inte längre på att Siri är allergisk. Adrenalinsprutan tar vi numera bara med oss när vi ska utomlands, säger Siris pappa.

Hon kommer kanske vara tvungen att äta en handfull jordnötter varje dag för resten av livet för att hålla allergin i schack. Men trots att det varit jobbigt att delta i studien är hon glad över att hon inte gav upp.

- Jag lever som jag vill nu. Och behöver inte oroa mig för att få en allergichock bara för att jag råkat få i mig jordnöt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer