Foto: TT

Ny studie ger hopp för jordnötsallergiker

Uppdaterad
Publicerad

En ny metod för att vänja allergiker vid jordnötter kan ge de drabbade nytt hopp, men just nu är metoden dyr.

Jordnötsallergi är vanligt och ungefär två procent av svenskarna lider av allergin. Den växer inte bort som många andra allergityper och hittills har ingen behandlingsmetod varit riktigt framgångsrik. Dessutom går det rykten om att jordnötsallergiker kan dö av att bara vara i närheten av jordnötter. Flygbolagen vill förstås inte riskera någons liv och serverar därför inte nötterna.

Men Caroline Nilsson, barnläkare och expert på jordnötsallergi går inte med på att jordnötter dödar.

– Det finns inga vetenskapliga bevis för att någon dött av att befinna sig nära jordnötter, slår hon fast.

Ständig oro

Tillsammans med sitt forskarteam har hon gjort hundra luftburna test med jordnötter. Bara två reagerade och då milt.

Men hon vill peka på att vardagen för jordnötsallergiker är jobbig eftersom jordnötter eller jordnötsolja finns i alltfler livsmedel och sötsaker.

– Det handlar om ett osynligt handikapp. Man ska självklart kunna lita på innehållsförteckningarna men ibland stämmer de inte.

Jordnötsallergiker måste alltid ha med sig sin adrenalinspruta.

Nya rön

Att äta jordnötter i små doser och sen öka portionerna för att vänja kroppen är ett välkänt sätt att behandla jordnötsallergi på. Men metoden haltar. Flera har blivit bättre men alltför många har fått svåra allergiska biverkningar. Det vill Caroline Nilsson och hennes forskarteam ändra på. Just nu arbetar de med en studie där drygt tjugo svårt jordnötsallergiska ungdomar, 12 – 22 år, ingår.

Med hjälp av blodprov från varje ungdom har forskarna lyckats skräddarsy den exakta dosen läkemedlet de behöver för att tåla jordnötter.

– Alla ungdomarna i studien klarar numera att få i sig jordnötter utan att få allvarliga reaktioner, säger Caroline Nilsson.

Ökad livskvalité

Målet är att öka dosen jordnötter samtidigt som läkemedelsdosen minskas gradvis för att helt tas bort när jordnötsallergikern inte längre reagerar negativt på jordnötter.

Just nu är läkemedlet dyrt. Varje spruta kostar runt en tusenlapp. Men Caroline Nilsson tror att inom tio år kommer priset ha sjunkit så pass mycket att alla jordnötsallergiker kan få tillgång till läkemedlet och därmed ett bättre liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.