LO vill ha lönehöjningar med minst 825 kronor per månad och heltids- anställd, dock med ett lägsta löne- utrymme om 3,9 procent räknat på avtalsområdets genomsnittsförtjänst, skriver LO.
-Löneskillnadena mellan kvinno- och mansdominerade yrken och områden på arbetsmarknaden ska tydligt minska, fortsätter LO.
IF Metalls ordförande reserverade sig mot kravet på kvinnosatsning.
Metalls ordförande Stefan Löfven är kritisk mot konstruktionen på avtalsplattformen och skulle ha föredragit en större låglönesatsning. Enligt Löfven innebär plattformen en skyldighet att gå ut i sympatiåtgärder för förbund som inte når sina förhandlingsmål.
-Det skulle betyda att våra lägst avlönade kvinnor skulle behöva gå ut i sympatiåtgärder med andra anställda som har högre lön än de själva, säger han till TT.
Transport beklagar reservation
-Jag beklagar att Stefan Löfvén har reserverat sig. Det innebär att vi får en svår situation för LO. Så kommenterar Transports ordförande Per Winberg IF Metalls reservation mot LO-kravet på kvinnosatsning i avtalsrörelsen.
LO-styrelsens förslag i dag innebär en rekommendation till de 15 förbunden att delta i LO:s samordning av avtalsrörelsen. Före den 1 december ska de enskilda förbunden meddela LO om de vill delta i samordningen.
Med tanke på att Metall har reserverat sig är det osannolikt att förbundet kommer att gå med i samordningen. -För LO är det avgörande att Metall accepterar beslutet, säger Per Winberg.
Men LO:s avtalssekreterare Erland Olauson bedömer att LO kan fullfölja sin avtalssamordning även om IF Metall ställer sig vid sidan om.
Arbetsgivarna: För höga krav
Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen ser med oro på de krav som LO presenterat.
-Det är väldigt höga krav. Med låglönesatsningen ligger nivån runt 4,5 procent jämfört med 3,4 procent förra avtalsrörelsen, säger Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef och vice vd i Teknikföretagen.
-Med det arbetsmarknadsläge vi har vore det djupt olyckligt om det hamnar på de här nivåerna. Det ökar ju inte sysselsättningen i landet eftersom det slår ut ännu större grupper, som ungdomarna till exempel.
Jonas Milton, vd för arbetsgivarorganisationen Almega inom tjänstesektorn, menar att LO gjort ett trippelfel genom sina krav.
-På det här sättet höjer man ribban för att komma in på arbetsmarknaden. Man borde göra tvärtom och sänka ingångslönerna så att företagen börjar nyanställa, säger han till TT.