LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin säger att läget är kritiskt för löntagarna i många branscher. Foto: Claudio Bresciani/TT

LO skickar omfattande kravlista till regeringen

Publicerad

Permittering på heltid, kraftigt höjt grundskydd i a-kassan, stopp för personalminskningar inom vården och stödköp av biljetter inom flyg och tåg. Det är några av de krav LO riktar mot regeringen för att minska de ekonomiska effekterna av coronaviruset.

Sammanlagt är det en lista på 35 punkter som LO:s medlemsförbund har enats om, krav som man vill att regeringen och dess samarbetspartier genomför för att minska coronavirusets effekter på ekonomi och samhälle.

– Läget är kritiskt för löntagarna i många branscher. Panikkänslan sprider sig och vi i facket gör allt för att stötta och hjälpa till men staten måste nu garantera vanligt folks trygghet, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

Coronapandemin

Heltidspermittera en kortare tid

I den akuta fasen vill LO bland annat införa möjlighet till heltidspermittering en kortare tid, med samma fördelning av kostnader som i dagens system.

Man vill se ett tillfälligt stopp för personalminskningar inom offentlig sektor, särskilt vård och omsorg, och säkerställa att personer inom vård, transporter och handel har tillgång till skyddsutrustning. Man vill också att statens höjda tillskott till vård och omsorg blir permanenta.

”A-kassan måste förbättras rejält”

LO vill att grundbeloppet i a-kassan höjs kraftigt, från dagens 365 kronor till cirka 680 kronor, något som riktar sig till personer som inte varit medlemmar i a-kassan i 12 månader, samt att det blir enklare att gå med i a-kassan.

Man vill också att staten stödköper till exempel biljetter för att hålla igång grundläggande inrikes transportnät i flyg, tåg, båt, buss och taxi i samhällstrafik.

– A-kassan måste förbättras rejält. För det första genom höjt grundbelopp, för det andra genom att fler måste kunna kvalificera sig och för det tredje genom ett höjt tak. Det här måste på plats nu, säger Therese Guovelin.

Studiestipendium och bidrag

Framöver vill LO se ett studiestipendium för personer utan skyddsnät, till exempel personer som jobbat inom besöksnäringen.

Man vill se mer resurser till Arbetsförmedlingen och att omgörningen av myndigheten stoppas. LO vill att Arbetsförmedlingen får anvisa till studier på Komvux, Yrkesvux, YH och universitet, och fler yrkesutbildningsplatser. Längre fram vill man att staten ökar bidragen för att rusta upp infrastrukturen till exempel inom elnät, datatrafik och järnväg.

Kravlistan har lämnats till regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet