– Det viktigaste kravet vi ställer på regeringen nu är att titta på de som har lösare anknytning till arbetsmarknaden, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till SVT Nyheter. Foto: Adam Ihse/TT

LO:s krav: Fler måste få a-kassa

Publicerad

LO kräver nu att regeringen ändrar lagstiftningen på två punkter för att fler ska kunna få ersättning från a-kassan. Man vill att det ska behövas kortare medlemstid i a-kassan och färre arbetade timmar per månad.

– Det viktigaste kravet vi ställer på regeringen nu är att titta på de som har lösare anknytning till arbetsmarknaden. Många är anställda på timmar, många av dem är unga och många av dem är kvinnor. De har inte chansen att få a-kassa, för de har varit medlemmar för kort tid och har inte tillräckligt många timmar per månad, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till SVT Nyheter.

”Kan slippa socialkontoret”

LO vill alltså se två lagändringar för personer som inte kvalificerat sig för a-kassa. Det handlar dels om att halvera tiden man ska ha varit medlem, dels om att halvera antalet timmar man måste jobba per månad för att kvalificera sig. LO vill att staten står för notan och betalar de extra kostnaderna.

Coronapandemin

– Jag tycker att man rakt av kan åtminstone halvera tiden för kvalifikation från ett år till sex månader, gärna ännu mindre men man måste göra en avvägning hur mycket statsfinanserna klarar. Samt halvera tiden från 80 timmar till 40 timmar i månaden. Då kommer många fler att omfattas och få en rudimentär ersättning. Det blir inte mycket pengar, men de kommer att slippa gå till socialkontoret för att kunna betala sin hyra och sina utgifter, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

”Handlar om dagar”

Förra veckan framförde TCO liknande krav på tillfälliga förändringar. TCO vill att företagare ska få vila sina företag vid två tillfällen istället för bara ett, och tillfälligt införa fler a-kassedagar för att förhindra utförsäkring.

Man vill också se en tillfällig lättnad i villkoren för medlemskap för att fler ska hinna kvalificera sig för inkomstrelaterad ersättning innan de blir arbetslösa, och en tillfällig lättnad i arbetsvillkoret för att fler ska kvalificera sig för grundersättning och inkomstrelaterad ersättning.

Både LO och TCO menar att man på det här sättet också kan undvika att kommunerna får höga kostnader för försörjningsstöd till de som inte får a-kassa. Enligt LO:s ordförande är det bråttom.

– De betalar ju hyra och har levnadsomkostnader som alla andra, så i slutet av månaden kommer deras hyresavi. Det här handlar om dagar och veckor om man ska hindra det här från att bli ett stort samhällsproblem för en stor grupp, särskilt unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet