Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Inställd avtalsrörelse också i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu skjuts också avtalsrörelsen för offentliganställda i kommuner och regioner upp till i höst. Detta efter att man i fredags enades om att skjuta upp industrins avtalsrörelse. Dagens beslut rör 650.000 personer.

I fredags kom beskedet om att förhandlingarna om ett nytt industriavtal skjuts upp till oktober, en följd av coronavirusets effekter. LO och Svenskt Näringsliv uppmanade då alla andra sektorer att göra samma sak.

Nu ställs också förhandlingarna om ett nytt avtal för anställda i kommunerna in. Parterna inom kommun- och regionsektorn har enats om att skjuta upp förhandlingarna om nya avtal till efter sommaren och förlänga gällande avtal.

– Välfärdens verksamheter behöver nu lägga allt fokus på att minska smittspridning, vårda sjuka och klara omsorgen om barn och äldre. Vi och facken är överens om att inte ta tid och resurser från detta exceptionellt viktiga arbete och skjuter därför upp avtalsförhandlingarna till i höst, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i ett pressmeddelande.

Påverkar 650 000 personer

Fackförbundet Kommunal begärde redan förra veckan att förhandlingarna skulle skjutas upp.

– Medlemmarna i Kommunal har fullt upp med att lösa krisen för Sverige, i det läget kan vi inte förhandla, sade Kommunals ordförande Tobias Baudin då.

Dagens beslut påverkar totalt omkring 650 000 personer och berör avtal inom fackförbunden Kommunal, Läkarförbundet, Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna och Teaterförbundet. Alla avtal förlängs till den 31 oktober 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet