LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Foto: Janerik Henriksson / TT

LO: Socialdemokraterna borde höja pensionerna – med stöd av SD

Uppdaterad
Publicerad

LO-basen Susanna Gideonsson säger i en intervju med Dagens Nyheter att hon vill att Socialdemokraterna ska driva igenom en höjning av pensionerna. Om det sker med stöd av Sverigedemokraterna spelar ingen roll.

– Vi kan inte börja backa för varenda fråga där vi ser en risk för att något parti röstar med oss, säger LO-basen Susanna Gideonsson till Dagens Nyheter.

Tidigare i oktober kom partiets undomsförbund, SSU, med ett utspel om att Socialdemokraterna borde lämna pensionsgruppen och i stället lägga fram förslag om höjda pensioner i riksdagen – och hoppas på stöd från V och SD.

Inför Socialdemokraternas partikongress i Göteborg, som inleds på onsdag, ger LO:s ordförande Susanna Gideonsson uttryck för en liknande hållning.

– Ibland har vi en konstig syn på politiken i Sverige. Vi måste väl ändå kunna bedriva politik utifrån vad vi vill i den politiska frågan – utan att begära gentjänster i några andra frågor sedan. I många andra länder kan man bilda majoriteter i frågor där man tycker lika, säger Gideonsson till DN.

Hon fortsätter:

– Om S har ett förslag om att höja pensionerna och skulle få majoritet för det i riksdagen genom att SD röstar för det förslaget – vi kan inte börja backa för varenda fråga där vi ser en risk för att något parti röstar med oss. Det handlar om att försöka hitta en politisk väg framåt.

”Kan inte lita på ett parti som SD”

De svenska pensionerna hanteras sedan 1994 i huvudsak i den parlamentariska pensionsgruppen, där alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ingår.

LO är missnöjda med hur gruppen har skött den stora pensionsöverenskommelsen från 2017, och vill se att man fullföljer den i alla delar. Kraven handlar bland annat om ökade pensionsinbetalningar, förebyggande arbete, företagshälsovård och möjligheten att vara sjukskriven tills man går i pension, skriver DN. SD vill i sin tur skrota den blocköverskridande gruppen.

När SSU i höstas gick ut med sin uppmaning till moderpartiet tillbakavisades förslaget av statsminister Stefan Löfven (S), som inte heller ville se ett något samarbete med SD i frågan.

– Det måste vara långsiktigt och vi kan inte lita på ett parti som SD, sa Löfven.

Utöver pensionerna kommer LO även till stämman med krav på att S bland annat ska jobba för full sysselsättning och slopat karensavdrag.

SVT Nyheter söker socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer