Pensionärernas riksorganisation vill att det svenska pensionsystemet görs om. Foto: TT

PRO: Gör om pensionssystemet

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärernas riksorganisation PRO anser att det nuvarande pensionssystemet måste göras om. Systemet är underfinansierat menar man.

– Den kortstiktiga åtgärden som måste göras genast är att höja avgifterna till pensionssystemet eftersom det är underfinansierat. När avgifterna inte räcker till så blir pensionerna lägre och framförallt drabbar det de sämst ställda pensionärerna, säger Jan Andersson, förste vice ordförande på PRO.

PRO har tillsammans med SKPF Pensionärerna och tankesmedjan Tiden skrivit rapporten där de tagit fram förslag på hur man skulle kunna förändra pensionssystemet.

– Pensionssystemet har blivit en kvinnofälla. Det är inte rimligt att kvinnor som kämpar på ett helt liv i exempelvis omsorgen ska riskera att hamna på under halva lönen i pension. Det är inte konstigt att förtroendet för pensionerna sjunker som en sten när systemet är helt underfinansierat, säger Johan Sjölander, verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden, till SVT Nyheter.

Pensionerna spås bli het valfråga

PRO anser att pensionsavgifterna ska höjas från dagens 17,21 procent till 18,5 procent och skulle kunna finansieras på följande sätt.   

– De som tjänar allra bäst, över 40 000 kronor i månaden, den pensionsavgiften går idag till staten. Den skulle kunna gå till pensionssystemet istället. Den andra möjligheten är att använda den ”allmänna arbetsgivaravgift” och den skulle kunna minskas och då skulle företagens pensionsavgift höjas, säger Jan Andersson.

Pensionerna anses bli en het valfråga i nästa val och Sverigedemokraterna, SD, vill skrota den blocköverskridande pensionsgrupp som finns för att ta fram förslag på ett reformerat pensionssystem (Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ingår inte). SD menar att det enda pensionsgruppen gjort är att komma överens om att höja pensionsåldern, något som även PRO anser är fel väg att gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.