• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

V och SD vill lägga ned pensionsgruppen

Publicerad

Pensionerna tippas bli en het fråga i valrörelsen nästa år – missnöjet med för hög pensionsålder och för låga pensioner bland framför allt arbetarkollektivet växer.

Nu kräver både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att få vara med vid förhandlingsbordet och tvinga igenom en höjning.

Pensionerna har blivit en stridsfråga igen. Bland andra kampanjar facket Byggnads för ett tryggare system med högre pensioner och möjlighet att sluta medan kroppen orkar.

Uppgörelsen om dagens pensionssystem gick i lås under regeringen Bildt i början på 90-talet och har hållit sedan dess. En anledning till att den blivit så långvarig är att den vaktas av pensionsgruppen. Där ingår de fem partier som stod bakom uppgörelsen – Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och nu också Miljöpartiet som får vara med eftersom de är en del av regeringen.

I dag är gruppen kritiserad, bland annat anklagas den för att hindra alla möjligheter till förändring.

V och SD vill lägga ned

De två partier som inte är med i pensionsgruppen – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – vill ha något helt annat. Tillsammans har de mer än 25 procent av väljarstödet men får inte vara med och bestämma om till exempel pensionsåldern eller hur hög pensionen ska vara.

Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets pensionspolitiska talesperson, säger att det inte går att ha en debatt när frågorna görs upp bakom lyckta dörrar.

– Pensionsgruppens arbete som det ser ut nu måste läggas ned. Det funkar inte. Man får en chock när man går i pension över hur lite man faktiskt får. Vänsterpartiet är beredd att göra breda överenskommelser om pensionerna, men det viktiga för oss är att de höjs.

Också Sverigedemokraternas pensionspolitiske talesperson Oscar Sjöstedt vill att gruppen läggs ned.

– Jag anser att pensionsgruppen bör avveckla sig själv så tar vi den här diskussionen i Sveriges riksdag istället. Det sitter åtta partier i Sveriges riksdag, och så sitter det sex partier i den här pensionsgruppen. Jag tycker att det är en konstig och märklig företeelse. Vi tycker inte att det är rimligt.

Väger tungt

Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets åsikt kan väga tungt när nästa regering ska bildas och de tänker sätta press på de övriga partierna för att få sin vilja igenom.

– Höjda pensioner och höjda pensionsavgifter. Moderaterna får vara beredda att sätta sig ner och diskutera de här frågorna med oss om de vill räkna in våra mandat, säger Oscar Sjöstedt.

– Om man vill ha vårt stöd måste man sätta sig ned och prata om hur vi höjer pensionerna, säger Ida Gabrielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.