Pensionärers inkomsterna ligger i snitt på 75 procent av den inkomst de hade åren innan de gick i pension. Foto: Andreas Zernell, SVT.

Pensionärers inkomst blir allt bättre

Uppdaterad
Publicerad

Den dystra bild som ofta tecknas av det svenska pensionssystemet stämmer inte.

Det menar tjänstepensionsförvaltaren Alecta som analyserat tre miljoner svenskars inkomster i lön och vad de senare fått ut i pension

– Undersökningen visar att pensionärerna har det bättre än förväntat. Dagens 70-75-åringar har i snitt 75 procent av sin inkomst innan pension och det är högt över de 60 procent man brukar tala om annars, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta till SVT Nyheter.

I rapporten har man via statistik från Statistiska centralbyrån studerat inkomster för tre miljoner svenskar i åldrarna 55-85 år och vad de senare har fått ut i pension.

– Det finns fortfarande fattiga pensionärer. Det får vi aldrig glömma bort, men undersökningen visar också att fattigdomen är större hos 20-50-åringar, säger Staffan Ström.

PRO oeniga med Alecta

På Pensionärernas Riksorganisation, PRO, håller man inte med om Alectas slutsatser.

– Vi anser att våra medlemmar ska ta uppgifterna med en mycket stor nypa salt. Orsaken är att den motsägs av många andra undersökningar. Det Alecta glömmer att tala om är att antalet och andelen pensionärer med låg ekonomisk standard ökat markant under senare år. Med andra ord ökar klyftan mellan olika pensionärer. Alla har inte höga tjänstepensioner, säger Jan Andersson, vice ordförande vid PRO till SVT Nyheter.

75 procent av slutlön i inkomster efter pension

Dagens pensionärer har i dag i snitt 75 procent av inkomsten de hade vid 62 års ålder.

En 66-åring i dag har 72 000 kronor mer om året, efter skatt, att röra sig med än en 66-åring för tolv år sedan.

En 69-åring har 46 000 kronor mer att röra sig med i dag, än en 69-åring för nio år sedan.

Den femtedel som hade lägst inkomster vid 62 års ålder har tio år senare 10-20 procent högre inkomst.

Andelen fattiga i åldersgruppen 65-79 år är 12 procent. Det är en högre andel än i åldersgruppen 50-64 år men lägre än i åldersgrupperna 20-29 och 30-49.

Siffrorna bygger på analyser av inkomststatistik från Statistiska centralbyrån för tre miljoner svenskar i åldrarna 55-85 år.

Källa: TT/Alecta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.