Foto: TT

LO tågar mot förändrad arbetsrätt

Publicerad

Under förstamaj sätter LO ned foten mot Socialdemokraterna på flera håll i landet. Försämringar i arbetsrätten har redan fått många i fackföreningsrörelsen att reagera starkt, och LO-förbunden i 6F i Östersund klär sig i orange västar under sitt tågande på onsdagen.
– Vår åsikt är att man inte ska röra arbetsrätten, den ska parterna förhandla, säger Sven Höckert, ombudsman, till Aftonbladet.

Missnöjet mot Socialdemokraterna bland LO-medlemmar fortsätter växa. Anledningen är regeringens utredningsdirektiv som ska se över arbetsrätten.

Enligt fackförbundet kommer januariöverenskommelsen öka otryggheten på arbetsmarknaden, skriver Aftonbladet.

”Får inte tappa sin identitet”

Magnus Alm, LO-distriktets ordförande i Skåne, säger till tidningen att första maj-demonstrationerna kommer att bestå av både plakat och tal, där missnöjet kommer att märkas.

– Vi har en stor förståelse och respekt för den komplicerade situation som var med regeringsbildningen under hösten, och det är klart att vi alltid fördrar en S-ledd regering före en en högerkonservativ regering. Men partiet får inte tappa sin identitet. Man måste bli mycket, mycket tydligare i att driva sin egen socialdemokratiska politik. Det är jätteviktigt, säger han till Aftonbladet.

I Östersund har LO-förbunden i 6F tryckt upp 60 orange västar som det står ”Rör inte vår arbetsrätt” på. Dessa ska medlemmarna ha på sig i tåget. Tanken med färgvalet är att 6F, som är ett samarbete mellan Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund, Målarna och Seko, inte ska förknippas med Frankrikes Gula västarna.

”Borde ta en timeout”

Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, säger till Expressen att LO:s ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, visste vad januariöverenskommelsen skulle innebära och att hans position i det verkställande utskottet är problematisk.

– Det är problematiskt eftersom han legitimerar beslut som går emot hans egna medlemmar. Rosornas krig borde återupptas och Karl-Petter Thorwaldsson borde ta en timeout från verkställande utskottet för att markera, säger han till Expressen.

I direktiven som regeringen beslutat om står det bland annat att utredaren tydligt ska föreslå utökade undantag från turordningsreglerna – sist in först ut – vid uppsägningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer